De uitslag van de Ypres Rally is zoals voorspellen hoeveel milliliter er zal vallen tijdens een onweersbuis of wanneer ik nog eens iets zal schrijven op deze blog, los van de Countdown. Niet te doen. Zelfs ronduit onmogelijk, of zelfs nooit. Maar onze glazen bol werkte in 2022 nog altijd wonderwel, en dus hebben we geen enkele reden om die opnieuw op te blinken met half gietertje gesmolten hagelwater en een wreef van mijn onderbroek die al die onweders heeft overleefd, maar nat blijft. Vorig jaar richtten we ons reeds op Rally2, dit keer kunnen we ons richten op een algemene overwinning. Lefebvre kreeg het vorig jaar na een fikse ‘koorde’ nog warm voor de ‘groene’ tafel en een top vijf zonder Belg was zowat ongezien… Maar in 2023 laat het WRC ons links liggen. De favorieten echter, luisteren nog altijd naar dezelfde naam.
Sandropov leidt je naar de nummer 3: een titelprotagonist.

Eigenlijk heb ik het redelijk simpel en braaf gehouden dit jaar. Een beetje de laatste VAS-manches gevolgd en nu en dan iets gelezen over het Belgische Rallykampioenschap. Veel meer kunnen we ook niet dan dat, want BRC-artikels lezen is zowaar een dagtaak geworden. Laat me zeggen dat ik misschien één van de weinigen ben die nog de moeite pakt om ze te lezen, maar dan toch de moeite niet neemt om te gaan CTRL-C’en en CTRL-V’en, enkel en alleen om een toonaangevende website te vullen.

En naar het schijnt doet ene Maxime Potty het daar in ons BRC wel oké. De voormalige circuitadept maakt zijn debuut in de Countdown, ook al is hij aan zijn derde deelname toe. Potty verscheen pas na Ypres vorig jaar voor het eerst op deze blog, maar ik noemde hem meteen dé revelatie van 2022, nadat hij net geen besttijd draaide vorig jaar, maar wel netjes in de RC2-top tien eindigde. Schuldige van die gemiste besttijd? Een Spanjaard, die ook hoge ogen gooit! En aangezien jullie van quizjes houden en deze blog toch royaal gesponsord wordt door Bavik Premium Blauw uit Bellegem: Wie stuurt als eerste die Spaanse naam door? En ik lieg een beetje. Want in Le Touquet, coronjaar 2021 met ene Marijan Griebel als elektrische 0, zeiden we al: ‘Dat gastje rijdt toch wel een goeie steek.’

Potty mocht dan al een blikvanger zijn in editie 2022, wat hij nu laat zien, tart eigenlijk de logica en eenieders verbeelding.

We keken allen onze ogen uit in Landen, waar hij opende als tweede en de volle pot in het BRC nam. William Wagner snoepte hem de winst af. (Zeg William? Komt eens naar Ieper é, angsthaas!)
Wie in de Haspengouw dacht een slag te slaan in het BRC (Gino Bux, Cédric Cherain, … (oei, de opsomming is reeds uitgeput)) was er aan voor de moeite. South Belgian Rally? Kolfje naar de hand van Potty. Dinant? Enkel gefnuikt door mechanische besognes. TAC? Simpelweg bevestigen en pas na de ‘groene tafel’ moeten verliezen tegenover Cherain. De Wallonie en de Sezoens? Laat me die maar graag oppikken, dan ik me problemen in Bertrix permitteren, wat ook gebeurde. Kortom, Potty heeft alles onder controle.

Geeft Potty de doodsteek aan het BRC in Ypres? Op papier wellicht nog niet. Op het telraam wellicht nog niet. Maar als Potty straks meedingt naar een podium, dan weet iedere Belgische liefhebber wie de titel toekomt! En zelfs al komt er nog een onmogelijke ommekeer in het BRC, dan nog zal Potty in onze harten zitten.
Soms is het omgekeerd. Een Belgische titel als uitloper van een carrière. Bij Potty, amper 23 lentes jong, kan het dé opstap zijn naar meer. Titel halen, en dan weg! Geen dertien rally’s meer in België, maar misschien nog zes, aangevuld met een WRC2 of twee/drie onderweg, een Franse Terre of twee, een Britse manche of twee, … Zoeken naar een Griek met een toekomstvisie en een centje… Potty heeft een toekomst! En die moet hij ASAP grijpen. Die jongen gaan we toch echt niet telloor laten gaan?

Doet de RACB nog een programma na Tom Rensonnet in het WRC? Dan kan Potty de enige rechtmatige vaandeldrager worden, maar we kunnen de nieuwe kampioen van België 2023 enkel beter wensen dan dat!

Potty zit echter in een luxepositie. Tempo rijden en de titel met een handje vastnemen. Hij kan ook aanvallen en zich meten met de Europese top, wat nieuw zou zijn. Of hij kan zich richten op zijn enige Belgische concurrent, en dat is Cédric Cherain.

Cherain wordt een taaie. Cherain is ‘honeybadger‘. Cherain heeft weinig tot niets te verliezen. In 2018, zijn laatste optreden (!!!) werd hij vierde. Over 2016 en 2015 gaan we niet spreken, maar in 2014, net geen tien jaar terug werd hij wel tweede.

Wil je eens enkele namen horen van mannen die toen mee reden?

Zeg maar ja!

Freddy Loix, die ook won. Oud-winnaar Luca Rosetti, de laatste Italiaan op de erelijst. Wijlen Craig Breen, laatste algemene winnaar in R5. Esapekka Lappi, … Kortom, Cherain hoeft niemand te vrezen, maar we willen geen Cherain die punten telt, of die zo dom naïef is te denken dat hij dit jaar nog kampioen van België kan worden. We willen een classic Cherain. Cherain die op Westouter een draai geeft aan iedereen, en toont: ‘Ik wijk voor niemand’. En daarna gewoon erop blijft, bevestigt en bestendigt.

Cherain kan Potty aan. Dat heeft de TAC Rally getoond, dat heeft Bertrix getoond. Maar dat ze elkaars voelsprieten 220 km lang zullen knuffelen, … daar heeft het een pak schijn naar.

Podiumrijp zijn ze beide, maar ze gaan moet rekenen op pech vooraan! En die komt er wel!