Ypres Countdown 2022: Het verdict

De glazen bol waar we in keken, had wat last van roest, maar Ieper blijft Ieper en zelfs Nostradamus had niet alles kunnen voorspellen. Toch had de bol enkele heldere plekken waar we doorheen konden kijken en de voorspelling aardig in de buurt kwam, of zelfs geheel klopte.

#10 Georg Linnamaë: Voor de Est ging die ballon niet volledig op. Alhoewel. Ondanks een moeilijke passage op KP2 Westouter-Boeschepe stond Linnamaë op een elfde stek voor zijn opgave en klokte hij doorheen drie dagen rally geregeld tijden in de top tien. Het zat er dus wel in. Waar we ons wel schromelijk in vergist hebben, is dat hij potentieel de eerste Estse winnaar van de Ypres Rally kon worden op termijn. Al en geluk dat we de glazen bol om een mening vroegen in RC2 en niet in Rally1.

#9 Sébastien Bédoret: Eén plaatsje ernaast. We hadden even de indruk dat we ons schromelijk hadden vergist, want op de shakedown was er geen enkele Rally2-wagen sneller dan de oud-pupil van Skoda. Maar al snel werd duidelijk dat een gebrek aan ritme, Bédoret niet in staat zou stellen om mee te doen voorin. Een halfnatte Langemark sloeg hem achteruit, en daar bekwam hij niet meer van, ondanks enkele scherpe tijden. Maar met een podium in WRC2 Junior mag hij toch terugkijken op een geslaagde comeback met de Skoda Fabia. Geef ‘m nog een kans!

#8 Een oud-winnaar: Ook Pieter-Jan-Michiel Cracco kende een onregelmatige rally, onder meer dat wat mechanische euveltjes. In zijn jacht op een top tien, ging hij echter van de baan, op een plaats waar ook Ott Tänak zijn rally had kunnen verliezen. Ook Freddy Loix kende zijn deel van de pech maar klom terug naar plaats 12. Die achtste stek zat er zeker in. Loix draaide een pak chrono’s in de top tien in zijn jacht op winst bij de WRC2 Masters. Hij strandde echter op plaats twee na Armin Kremer.

#7 Davy Vanneste: Dan toch geen onderschatting. De West-Vlaming had duidelijk geleerd uit zijn ervaring van vorig jaar, maar een meer behouden aanpak hielp hem niet ondanks een uitstekende vierde tijd op de openingsproef van Vleteren. “Ik ben gefrustreerd. Dan ben ik eens voorzichtig en ga ik drie keer rechtdoor”, aldus Vanneste die op de koop toe ook nog lek reed. Het bleef bij die ene toptijd. “Nestje” raakte daarna nooit meer in de top tien qua tijden en moest vrede nemen met stek 13 in Rally2.

#6 Marco Bulacia: De Boliviaan mag toch wel dé ontgoocheling genoemd worden. Na zijn crash in Staden was hij een schim van zichzelf. Hij had zelfs moeite om tijden in de top 15 in Rally2 te draaien. Snel doorspoelen, dat doen we, net zoals hij moet doen!

#5 Chris Ingram: De glazen bol komt na een halve week op toerental. Ingram speelde blufpoker door te openen met de snelste tijd, maar ging zelf in de fout, weliswaar zonder grote gevolgen. De Britse junior toonde zich daarna wel de snelste, na die ongenaakbare Nordist, en remonteerde drie dagen lang. Een inspanning die hem naar plek vier bracht, met een overwinning die nog altijd uitzicht biedt op de WRC2 Juniortitel. Een prestatie die stil verwacht werd, maar zijn tijden waren toch wel verrassend.

#4 Een Belg: Om een Belg op vier te krijgen duurde de rally een dag te lang. Grégoire Munster begon als vierde aan de zondagproeven, maar reed lek en zag zo winst in WRC2 Junior verloren gaan. Nikolay Gryazin snoepte in Kemmel dan nog eens een algemene top tien-plaats af, de ‘nieweird’. Maar de prestatie van Munster mocht wel gezien worden na zijn crash in Staden, die pijnlijke pols en die Hyundai op leen in het achterhoofd. Met enkel chrono’s in de top vijf in WRC2: daar kom je mee thuis en haal je een mooie eindejaarsprogramma binnen.

Vincent Verschueren eindigde op zeven, Gino Bux op acht. Verschueren vond niet echt zijn draai, en uitte dan ook zijn ontgoocheling na een sterke Rally van Staden. Gino Bux had minstens Verschueren zijn plaats kunnen innemen maar een versnellingspook met kuren liet een minuut verloren gaan. Top vier? Toch wel te hoog gegrepen.

#3 ‘Nieweird’: Er stond eindelijk nog eens een kop op de Russiche nek van Nikolay Gryazin. Zijn vijfde stek algemeen kwam er op regelmaat, iets waar het hem al te vaak aan ontbreekt. Maar kijk, de Rus leerde uit vorig jaar en Staden en sprokkelt punten in WRC2. Een behouden begin zorgde ervoor dat hij snel de voeling vooraan verloor, maar met enkele rake klappen in het slot toonde hij wel dat hij podiumrijp was. Een andere keer misschien! Die stek nu afpakken van Munster? Was dat nu echt nodig?

#2 Andreas Mikkelsen: Speek, gorgels, WD40 en Dreft levert op, want de glazen bol werkt eindelijk naar behoren. Andreas Mikkelsen eindigde knap tweede, redt een mogelijke titel in WRC2 en mag huiswaarts keren met een goed gevoel en een halve rode wang. Tijd gaan eisen voor overdreven ‘couperen’ in Ieper, is zoals water dragen naar de zee of uilen gaan brengen naar het orakel in de Delphi. Nutteloos. Dat hij nog zijn gelijk kreeg, was helemaal van de pot gerukt, maar ondanks alle juridische inspanningen, ving hij bot. Stek twee, niks meer. Mikkelsen had de kans om te winnen toen hij op minder dan 4 seconden kwam van de leiding, maar deinsde terug toen hij begon te rekenen. Eigen schuld! Mikkelsen doet er goed aan zijn zevende rally te winnen, wil hij niet voor verrassingen komen te staan. Maar zijn start in Ieper, die zal hij zich, met een tweede stek niet beklagen. En wij ook niet! Een stekje bij M-Sport volgend jaar? Ja, dat verdient de centerfold van jouw favoriete ‘playgirl’ wel.

#1 Een Fransman: Yohan Rossel verantwoorde zijn overwinning door alle Belgen voor te blijven en een pak toppers in WRC2. De Franse kampioen maakte enkele keren de verkeerde bandenkeuze, maar maakte eignelijk nooit aanspraak op winst of de tweede stek. Ook de Fransman begon snel te tellen en deed wat moest. Zijn podium veilig stellen en nog eens scoren op de Power Stage. De titel in WRC2 is nog niet weg, maar 20 punten is nog veel, vooral als je weet dat Ieper een gouden kans was om te scoren en Mikkelsen een hak te zetten.

Stéphane Lefebvre – Citroën C3

Stéphane Lefebvre maakte zijn favorietenrol meer dan waar. Het was al snel duidelijk dat de Nordist niet wakker lag van het BRC en vooral zijn zinnen had gezet op de winst in WRC2. Zoals eerder geschreven, had Lefebvre al twee keer moeten winnen. Bij de eerste de beste herkansing nam hij die met beide oren vast. Na al die inspanningen van het voorbije decennium maakt hij een (kleine) droom waar. Het mag dan geen algemene winst zijn: winnen is winnen! ‘Als hij zelf inziet dat hij ongenaakbaar is, is de zege al half gemaakt’, schreven we! De bol was in topvorm.

De enige naam die niet werd voorgesteld in de top tien (dan waren onze voorspellingen dan toch zo slecht niet) was die van Maxime Potty. Zonde! Potty reed een dijk van een wedstrijd en zette enkele strakke chrono’s neer in de top tien in Rally2, met een tweede tijd algemeen in Langemark als toetje, weliswaar geholpen door de weersomstandigheden. Zijn eerste BRC-scratch ooit en het had eentje in RC2 kunnen worden zonder die dekselse Spanjool Alejandro Cachón. Potty groeit, en groeit en blijft groeien. De jonge circuitrijder mag nu al dé revelatie van 2022 genoemd worden in het BRC!

Hopsa: Countdown 2022! Genoten? Ik mag het hopen: anders houden we nog een keertje een pauze van drie jaar!