De uitslag van de Ypres Rally voorspellen: dat is een beetje gokken waar de prijs van het gas zal uitkomen tegen eind 2022. En we weten waar de eerste apenpok verschijnt, maar waar de laatste uitbreekt is een ongekende. Vorig jaar hielden we de zeges binnenshuis met Thierry Neuville en Pieter-Jan-Michiel Cracco, maar voor Rally1 zal de Ypres Rally minder geheimen kennen en in Rally2 is de lijst in vergelijking met vorig jaar behoorlijk aangedikt. Je zou voor minder! Mogen aankomen in Ieper: om je te nestelen op een terras met een portie friet-préparé en een Super Noach van ’t verzet. Daar zegt Fransman, Zweed, Est, en al zeker geen Belg neen tegen.
Omdat iedereen de vedetten van het WRC kent, richten we ons op Rally2 (ongeacht WRC2 open, WRC2 Junior of BRC). Gewoon Rally2, of R5 in de volksmond!
De glazen bol staat al drie jaar stof te vergaren. Even zien wat een beetje Dreft en een wreef met de Dyson teweeg kunnen brengen.

Sandropov 2.0 brengt je naar plaats vier: een Belg.

Gino Bux, Vincent Verschueren en hopelijk Grégoire Munster! Voor dat triolet gaan we vandaag. We schrijven dit op het moment dat Andy Lefevere champagne staat te spuiten in Staden, en we geven toe dat de countdown er mogelijk anders had uitgezien na vandaag. Onze nummer vijf, Chris Ingram, toonde zich in goede doen, terwijl bijvoorbeeld onze nummer zes, Marco Bulacia, zich van zijn slechtste kant liet zien, net zoals Grégoire Munster!
Op de vraag aan de telg van Hyundai, of hij aan de start komt in Ieper: knipoogt hij en zegt dat hij wacht op Sandropov. Het zal dus wel goedkomen. ‘Hebben we een oplossing? Neen. Geeft BMA op? Nooit!’ Wat een credo!
Eigenlijk gaan we vandaag op zoek naar de eerste Belg en de (vice-)winnaar van het Belgische luik, want dat is er uiteraard ook nog.

Grégoire Munster

Laat ons meteen beginnen met Munster. We gaan ons onthouden van een lange voorgeschiedenis maar de oudste broer kwam vorig jaar met een pak goede (Europese) resultaten naar Ieper en wist die alleen maar te bevestigen. Het resultaat was er niet door die duivelse passage op de Kemmelberg, maar in het laatste derde was hij zonder meer de snelste van het hele RC2-pak! Dat zou zich later dat jaar gaan vertalen in twee Belgische overwinningen en een vice-titel. Dat kon achteraf gezien evengoed een titel geweest zijn.

Dit jaar kwam hij nog niet zoveel in actie. Een lekke band vergooide zijn kansen op een podium in WRC2 in de Monte-Carlo na een dijk van een wedstrijd, gevolgd door een tweede stek in de South Belgian. In Langres, zijn laatste wapenfeit voor Staden, moest hij enkel de duimen leggen voor de Franse godenkinderen Mathieu Franceschi en Florent Todeschini, waarmee hij ook op onverhard nog maar eens zijn kunde toonde. Munster is top in België en moet dus kunnen meedingen naar winst, als en slechts als, er genoeg reservestukken op het schap liggen in Thimister-Clermont liggen. Iets minder kilometers in de benen, ervaring des te meer! Munster mag zelfs een podiumplek ambiëren. En die crash in Staden? Dat zal hem geen twee keer op rij overkomen. Accident de parcours!

Munster ligt in de weegschaal met Gino Bux, en dat hebben de tijden in Staden bevestigd. Wie Bux nu nog een revelatie noemt, die heeft 10 jaar onder een steen geleefd. Bux had en heeft alles om een topper te zijn, en dat komt er nu eindelijk uit. De oud-pupil van de RACB, waar ze hem compleet verbrand hebben, vond met SXM en Nicolas Gilsoul perfecte teamspelers om zijn grote gelijk te halen, een belangrijke drijfveer in de kop van Bux. Hij is nog altijd tweede in de BRC-tussenstand, en had dus zonder Stéphane Lefebvre los op kop gestaan en als BK-leider afgezakt naar Ieper. Gezien zijn ervaring is hij misschien de minste in dit pakket van drie, maar Bux wist ons dit jaar al vaker te verrassen!

Vincent Verschueren

Vincent Verschueren is misschien de grootste zekerheid bovenin, al is dat gevoel pas de jongste weken/maanden pas teruggekomen want het duurde ontzettend lang tegen dat hij die VW ietwat onder knie kreeg. Iets wat hij wel vaker voor heeft met nieuw materiaal. Maar zie daar… Verschueren had vorig jaar in Ieper ook kunnen/moeten winnen. Dat lukte niet, maar in het najaar mengde de Oost-Vlaming zich wel weer in de debatten boevenin en hij trok die lijn door naar 2022, met onder meer winst in Tielt en een voorlopig derde stek in het BRC. Voor Verschueren en GoDrive is dit een thuisrally, waar ze altijd nét dat tikkeltje meer kunnen. Verschueren heeft de Belgische titel nog niet opgegeven en komt straks een terrein tegen die hem een handje kan helpen in zijn queeste naar een tweede kampioenschapsviering. (Al mogen we ook niet naïef zijn, en moeten we erkennen dat een Nordist hem een stok in de wielen zal steken).

Soit: Als deze drie alle drie de finish zien: dan zal het in elkanders buurt zijn, zonder tegenslag.