Tags

De uitslag van de Ypres Rally voorspellen: dat is een beetje gokken waar Vladimir Vladimirovich Putin zijn grenzen legt. En we weten waar de eerste apenpok verschijnt, maar waar de laatste uitbreekt is een ongekende. Vorig jaar hielden we de zeges binnenshuis met Thierry Neuville en Pieter-Jan-Michiel Cracco, maar voor Rally1 zal de Ypres Rally minder geheimen kennen en in Rally2 is de lijst in vergelijking met vorig jaar behoorlijk aangedikt. Je zou voor minder! Mogen aankomen in Ieper: om je te nestelen op een terras met een portie stoofvlees-friet en een frisse Sint-Bernardus. Daar zegt Noor, Zweed, Boliviaan, noch Est neen tegen.
Omdat iedereen de vedetten van het WRC kent, richten we ons op Rally2 (ongeacht WRC2 open, WRC2 Junior of BRC). Gewoon Rally2, of R5 in de volksmond!
De glazen bol staat al drie jaar stof te vergaren. Even zien wat een beetje Dettol en Glassex teweeg kunnen brengen.

Sandropov 2.0 brengt je op plaats nuummmbbber ten: Georg Linnamaë
!

Er werd in het verleden al eens in duo’s gewerkt en dergelijke. Op de vraag of ik dit jaar ga ‘zeuren’? Ja! Maar we wilden deze Est er zeker bij! Dat is toch het leuke aan de countdown? Nieuwe namen leren kennen en dan gaan stoefen bij jouw maatjes?

w
Georg Linnamäe | VW Polo GTI Rally2 | Bron: Tom Buyse/rallyimage.be

Esten en Ieper? Je voelt zo: dat is zoals Trump en een wapenwet. Of zoals een catfish zonder wifi. Of een lenderib uit Limoges met ketchup. Het werkt gewoon niet.

Ott Tänak bewees het vorig jaar. Er was zelfs een tijd dat we hem een stek dichter toedichtten dan zijn zesde plek van vorig jaar. En ook Georg Linnamaë zien we niet vechten voor een plaats in de bovenste regionen. Daarvoor zijn de vaste waarden te sterk (op asfalt) en ook de Belgen zullen in deze (pas) 24-jarige een hapklaar brokje vinden.

Ondanks zijn leeftijd heeft de Est al een aardige staat van dienst. Hij dook voor het eerst echt op, op het internationale toneel, in 2020 toen hij de R2-leerschool verliet en zijn Peugeot omruilde voor een VW Polo R5, een montuur waar hij koppig aan vast houdt.

In 2021 werkte hij het gros van het WRC af met enkele meer dan behoorlijke resultaten, zoals een vierde stek in RC2 in de Acropolis Rally, zijn beste resultaat dat jaar en tot nog toe, tussen enkele andere goede ereplaatsen. Dit jaar liet hij zich al enkele keren opmerken, onder meer door WRC2 Junior te winnen in Zweden.

Vooral zijn gebrek aan ervaring op asfalt zal de Est straks parten spelen, maar Linnamäe leert en kan hier een klein bijrolletje vertolken. In Kroatië zette hij zijn VW enkele keren netjes in het pak, ondanks dat je zijn aantal asfaltrally’s op een half handje kan tellen. Met zijn komst naar de Kattenstad toont de Est dat hij zijn leercurve wil doorzetten en om geen kleintje vervaard zit.

We weten allemaal hoe het gaat in Ieper. Kom aan, en je zit dicht. Een top tien zou een kleine overwinning zijn voor Georg. Ooit de eerste Est op het podium worden, dat moet dan de ambitie zijn binnen enkele jaren (tenzij die andere, meer norse, landgenoot, daar een stok voor steekt).

Foto: Tom Buyse