Tags

,

De uitslag van de Ypres Rally voorspellen: dat is een beetje gokken waar Vladimir Vladimirovich Putin zijn grenzen legt. En we weten waar de eerste apenpok verschijnt, maar waar de laatste uitbreekt is een ongekende. Vorig jaar hielden we de zeges binnenshuis met Thierry Neuville en Pieter-Jan-Michiel Cracco, maar voor Rally1 zal de Ypres Rally minder geheimen kennen en in Rally2 is de lijst in vergelijking met vorig jaar behoorlijk aangedikt. Je zou voor minder! Mogen aankomen in Ieper: om je te nestelen op een terras met een portie stoofvlees-friet en een frisse Sint-Bernardus. Daar zegt Noor, Est, Boliviaan, noch Belg neen tegen.
Omdat iedereen de vedetten van het WRC kent, richten we ons op Rally2 (ongeacht WRC2 open, WRC2 Junior of BRC). Gewoon Rally2, of R5 in de volksmond!
De glazen bol staat al drie jaar stof te vergaren. Even zien wat een beetje speek en Glassex teweeg kunnen brengen.

Sandropov 2.0 brengt je op plaats nummer negen: Sébastien Bédoret
!

Sébastien Bédoret hoeft geen al te lange intro. De nog altijd maar 26-jarige jongeman lanceerde zijn carrière door in 2017 vice-kampioen te worden bij de junioren. Het leidde hem naar een Peugeot 208 T16 waar hij gelukkig snel van verlost raakte en in de schoot van Skoda België, onder het toeziend oog van Freddy Loix, kon doorgroeien.

In 2019 lag de titel binnen zijn bereik, maar tijdens een onwaarschijnlijke finale in de Condroz Rally gaf Dame Fortuna de voorkeur aan Adrian Fernémont. En vanaf dan ging het met vallen en opstaan. Corona stak stokken in de wielen van zijn groeicurve tot de vorige editie van de Ypres Rally. Bédoret leek op weg naar winst, maar kruiste opnieuw het pad van Dame Fortuna die deze keer meer heil zag in Pieter-Jan-Michiel Cracco. Bédoret was nochtans, nog altijd bekomende van zijn zes koprolletjes in 2019, op weg naar een klinkende overwinning, eeuwige roem en een pak meer zekerheid over zijn rallycarrière. Niets van dat alles.

Het ging van kwaad naar erger, met een ontzettend moeilijk seizoenseinde. Uitgespuwd bij Skoda, pikte Christophe Devleeschauwer de slijmerige Sébastien opnieuw op. Ondanks alle goede bedoelingen van Devleeschauwer, draaide het avontuur uit op een sisser. Bédoret boekte dan wel een podium in Tielt, maar zijn Ford Fiesta bleek er toch eentje die ineen was gezet op een maandagochtend. Ondanks zijn verwoede pogingen deed de Fiesta Bédoret veel oneer aan. Hij ontdekte dan maar opnieuw zijn roots door in Luxemburg even te genieten van een Opel Corsa Rally4.

Bédoret komt in Ieper opnieuw in de schoot van SXM terecht, wat hem in staat moet stellen om terug aan te knopen met oude successen. In het verleden bewees hij altijd te moeten wennen aan nieuwe situaties. Bédoret liep sinds vorig jaar eigenlijk nooit meer in het zicht, en komt dus van ver terug. Schitteren hoeft niet. Meedoen wel, met eventueel een paar rake klappen in het slot van de rally. Vingers kruisen: want we missen hem!