Tags

, , ,

Een pronostiek maken voor de Ypres Rally, dat is zoals gokken op de uitslag van het Brexit-referendum of de houdbaarheidsdatum van de nieuwe K3 voorspellen. Hoewel de rally meer en meer op een sprint gaat gelijken blijft het een marathon, een uitputtingsslag, met veel valstrikken en uitnodigende grachten.

De vorige weken maakte u kennis met heel wat bekende en minder bekende namen, maar vanaf nu is het bittere ernst. Geen spielerei meer een heuse pronostiek richting komende donderdag. Geniet van mijn blik in de glazen bol.

Op plaats vijf eindigt straks een Est; we stellen u voor aan Ott Tänak.

We hebben wellicht allemaal eventjes onze ogen ferm uitgewreven toen we de naam Ott Tänak tussen de deelnemers zagen verschijnen. We krijgen straks zomaar eventjes een echt WK-vedette te zien, en dat is toch al eventjes geleden in Ieper. En wat voor eentje dan nog? Eén van de meest spectaculaire rijders van het moment en zeker één van de snelsten op zijn ondergrond, onverhard. Helaas voor de norse Est zal hij hier in Vlaamse Velden maar weinig gravel zien. Allé, we hopen het toch niet voor hem.

r1deutschland (128)De 28-jarige Est rijdt op dit moment in het WRC onder de vlag van DMack maar heeft er al een stevig parcours op zitten. Tänak is al sinds 2010 actief in het wereldkampioenschap maar zijn carrière begon eigenlijk pas echt eind 2011 toen hij door Malcolm Wilson binnengehaald werd bij Ford. Tänak mocht zelfs in 2011 al eens opdraven, in de Rallye du Var, waar hij derde werd. In 2012 kende hij een moeilijk jaartje bij Ford. Het begon allemaal vrij goed maar mid-seizoen verging het hem iets minder met enkele tegenvallende resultaten. In de laatste zeven manches bereikte hij amper drie keer de finish. Drie keer moest hij opgeven door zijn eigen fout. In de laatste rally, in Spanje, ging het opnieuw mis, en dus mocht hij opkrassen.

Tänak plooide zich terug op zijn eigen regio en werd vice-kampioen van zijn land in 2013.

DSC_0343In 2014 kwam hij opnieuw bovendrijven en boekte Ott met de Fiesta R5 onder de vlag van DMack enkele mooie resultaten met een reeks podia in WRC2. Genoeg dus om terug terecht te komen in het A-team van Wilson. Maar opnieuw kende hij een wisselvallig seizoen met enkel een derde stek in Polen als absolute hoogvlieger. Vooral zijn frisse duik in Zuid-Amerika blijft in het geheugen gegrift. Opnieuw een wisselvallig parcours en dus mocht Tänak weerom opkrassen. DMack ving de Est een tweede keer op. Bij DMack ligt de druk nu iets minder hoog. De DMack-banden zijn dan al een pak beter geworden maar ze zijn niet te vergelijken met de Michelins. En toch boekt Tänak meer dan bevredigende resultaten, op Portugal na, waar hij de Fiesta naast de uitgeblakerde Hyundai van Hayden Paddon legde.

Eerst leek Elfyn Evans naar Ieper af te zakken, maar omdat die het BRC betwist in zijn thuisland was Tänak de next best thing, en nee, echt jammer vinden we dat niet!

Tänak is zeker geen asfaltspecialist, en moet straks vooral een reeks DMack-banden gaan testen, maar de Est blijft een vedette en zal zich hier zeker uit de slag trekken.

En of we ernaar uitkijken om hem hier aan het werk te zien.