Tags

, , ,

actua

Of Thierry Neuville volgend jaar wel dan niet 10 rally’s zal rijden met Citroën DS3 WRC in het Franse Junior Team, laat ik over aan de gespecialiseerde nieuwssites en – bladen. Maar wat ik wel kan zeggen, en daarin ben ik een primaire bron, is dat Neuville donderdagavond tot beste rijder van 2011 is benoemd door 15 juryleden van de Royal Automobile Club of Belgium. (Voor een keer dat ik het niet zeg)

Winst op Corsica en in San Remo, meedingen naar de IRC-titel tot in de slotmanche in Cyprus, triomfantelijk overwinnaar van de Golden Stage (die gast brengt gewoon zelfs op voor de RACB…) en wink wink, een eerste overwinning in België in de ASAF-afsluiter in Bellevaux. Dat is kortweg het bilan dat zwaarder doorwoog dan een seizoen tuffen in de F1 (Jérôme D’Ambrosio), of een pole position in de Total 24 uren van Spa-Francorchamps en een reeks overwinningen in GT1 en GT3 (Maxime Martin).

Neuville is ook meer dan zomaar een strakke piloot, ook in het kopje zit het goed. ‘Ik wil mijn prijs delen met Jérôme en Maxime’, zei hij net na de toekenning van zijn eretitel. Dat maakt een kampioen groot.

Neuville volgt Freddy Loix op. Daarmee moet het vette sigaarruikende kruim in Brussel voor het tweede opeenvolgende jaar neerbuigend erkennen (dat slik ik meteen terug in want ik ben er zeker van dat ze daar in Brussel er alles aan doen om de gemotoriseerde sporten in België in goede banen te leiden en ik wil geen hommeles met de RACB) dat de rallysport de doorgaans circuitminnende juryleden de loef heeft afgestoken. Corsica en San Remo, weet je wel. Dat doet bij het vette sigaarruikende kruim een belletje rinkelen. Gaan ze daar hun pens niet bruinen?

Nee, de prestaties op circuit mochten er wel degelijk ook wezen dit jaar en de opofferingen die de teams en piloten daar maken zijn uiteraard ook heel zwaar, maar eerlijk, rally blijft toch ons favorietje (hé?). (Attemets: Kevin Demaerschalk werd uitgeroepen tot Rookie van het jaar. Rally boven in het Auditorium op de Heizel.)

De 23-jarige Oostkantonner komt in een mooi clubje terecht, met onder meer Patrick Snijers, Jacky Ickx en Thierry Boutsen. Hij is dus ook een beetje een Racing Legend geworden. Daarmee kan ik meteen naadloos overgaan tot een klein stukje reclame want momenteel loopt in AutoWorld, in de schaduw van de Brusselse Cinquantenaire in het Jubelpark een tijdelijke expositie over Belgische Racinglegendes (What’s in a name). Er staan onder meer bolides van net vernoemde grootheden en ook een beruchte Escort. Fan worden zou ik zeggen. En oja, de bolides zijn minder fake dan de 207 van Neuville die gisteren in het Auditorium op de Heizel was te zien.