De uitslag van de Ypres Rally voorspellen: dat is een beetje gokken waar China beslist waar de grens van Taiwan begint. En we weten waar de eerste apenpok verschijnt, maar waar de laatste uitbreekt is een ongekende. Vorig jaar hielden we de zeges binnenshuis met Thierry Neuville en Pieter-Jan-Michiel Cracco, maar voor Rally1 zal de Ypres Rally minder geheimen kennen en in Rally2 is de lijst in vergelijking met vorig jaar behoorlijk aangedikt. Je zou voor minder! Mogen aankomen in Ieper: om je te nestelen op een terras met een portie stoofvlees-friet en een frisse Sint-Bernardus. Daar zegt Fransman, Zweed, Est, en al zeker geen West-Vlaming neen tegen.
Omdat iedereen de vedetten van het WRC kent, richten we ons op Rally2 (ongeacht WRC2 open, WRC2 Junior of BRC). Gewoon Rally2, of R5 in de volksmond!
De glazen bol staat al drie jaar stof te vergaren. Even zien wat een beetje Dettol en Glassex teweeg kunnen brengen.

Sandropov 2.0 brengt je noar plekke zeevn: Davy Vanneste!

Luttele seconden voor dit schrijven, beslisten we Davy Vanneste twee plekken verder te plaatsen. Niet omdat we niet geloven in een stekje in de top vijf, maar omdat we ons nu al verkneukelen om enkele mooie (minder gekende) namen op te sparen en later voor te stellen. En toch: immer hebben we het gevoel om de voormalige winnaar van Challenge Saxo (2001) te onderschatten!

Davy Vanneste – Citroën C3 R5

Ook met stek zeven doen we de West-Vlaming oneer aan (net zoals enkele namen de voorbije dagen). Vanneste zorgde vorig jaar in de beginfase immers voor dé verrassing van de rally, door met twee snelste tijden te gaan lopen, niet enkel in het Belgische kampioenschap, of WRC11-en-30, maar ook in RC2. Het mooie liedje bleef niet duren. Het foutje was klein, de gevolgen groot. Misschien ging het een beetje te snel vooraan en zette hij zich iets te vroeg onder druk?

Hoe komt Davy aan de start? Wil hij zijn exploot herhalen en mogelijks vroeg eindigen, of gaat hij voor een erestek? Na Ieper ging het wat minder in Kortrijk, maar hij knoopte wel opnieuw aan met succes in de Monteberg en in Wervik dit jaar. Mooi, maar toch tegen opponenten die nooit de maat konden nemen tegen de klasse van de West-Vlaming. Twee rally’s waar hij enkel kon verliezen, wat hij dus wél niet deed!

Maar Ypres is andere koek. Op regelmaat moet Vanneste mínstens in staat zijn om te vechten voor een Belgisch podium, zoals in die vlammende editie van 2013, maar misschien is het niet nodig om te gaan zoeken naar meer? Wat Davy toonde vorig jaar, was formidastisch, maar zoiets kan moeilijk blijven duren. Om de finish te zien, zal een andere aanpak nodig zijn. Voor iemand die maar occasioneel aan de start komt, moet de eindmeet het enige doel zijn, de rest is bijkomstig. Is een top vijf stek mogelijk in Ieper? Absoluut. Maar we hebben Davy in het verleden verder gezet in onze countdown, in een minder sterk veld. Realisme is op zijn plaats. Al wat beter is, zal met veel lof onthaald worden en respect zal op zijn plaats zijn!