De uitslag van de Ypres Rally is zoals voorspellen wanneer de rente bij Gemeentekrediet opnieuw zal stijgen of wanneer een smoske met alle groentjes opnieuw onder de 3,8 euro zal zakken. Niet te doen. Zelfs ronduit onmogelijk, of zelfs nooit. Maar onze glazen bol werkte in 2022 nog altijd wonderwel, en dus hebben we geen enkele reden om die opnieuw op te blinken met een gorgeltje gorgels en een wreef van onze Belga-klak. Vorig jaar richtten we ons reeds op Rally2, dit keer kunnen we ons richten op een algemene overwinning. Lefebvre kreeg het vorig jaar na een fikse ‘koorde’ nog warm voor de ‘groene’ tafel en een top vijf zonder Belg was zowat ongezien… Maar in 2023 laat het WRC ons links liggen. De favorieten echter, luisteren nog altijd naar dezelfde naam.
Sandropov leidt je naar de nummer 6: een buitenlander.

Eigenlijk is ‘een buitenlander’ misplaatst want de ene gaf de wereld een Nederlandse wereldkampioen in België met een inlandse madam, en de andere vertrouwt ons toe dat hij volgende week naar huis komt.

Er was recentelijk wat commotie over de bekende mensen in het BRC, maar eigenlijk vond die discussie nooit een steekvlam. Volledig terecht, want is ons kampioenschap echt armer met Junior Planckaert of Tom Boonen? Ik denk het niet!

Ons kampioenschap wordt besproken dankzij hen, en ene Jos Verstappen heeft daar ook toe bijgedragen. Die twee coureurkes zullen mits aanpassing en ervaring ook wel hun plaats opeisen, maar de ‘Boss’, die staat er wel, en daar kun je niet omheen. “Als je flirt met 320 km/u, dan zal 180 km/u ook wel gaan”, predikte Jos een jaar terug. En zo geschiedde. Verstappen werd niet zomaar een marginaal bijvoegsel op die korte inschrijvingslijsten in het BRC. Hij werd ook een attractie. En die attractie is rijp om iets te tonen in Ieper. Anders win je, ondanks wat commotie, de Monteberg niet.

Papa Verstappen stapte pas vorig jaar in een rallywagen, maar toonde wel meteen iets. Geen fabelachtige tijden, maar wel wel snelle regelmaat, zoals het een circuitpiloot betaamt.

Vorig jaar zat hij al op koers voor een WRC2-top tien in Ypres. Dat zal dit jaar niet minder zijn, na winst in de Monteberg en een tweede plaats in de Sezoensrally. Als je Davy Vanneste kan kloten in het Heuvelland, dan kan je ook in Ieper héél dicht eindigen.

En dan James Williams! Voor veel mensen is de Brit nog een grote onbekende, hoewel Sandropov hem al, tot twéé keer toe, nomineerde voor de Sandropov Award, en hij zelfs mijn eigenste stem kreeg op die Award. Williams zit al sinds 2018 op mijn radar.

Williams eindigde zelfs eens tweede in de strijd om de belangrijkste rally-award van het jaar. “James, not enough to win, but this results makes it very clear: Belgian fans love you. There is no real price (read: money) attached to this award, but if you come back to Belgium, you’ll get a souvenir. That’s for sure!”, zei ik toen. Ypres zal me weer meer geld kosten, dan dat het oplevert.

Wat ik in het verleden schreef, blijft helaas.

“Hoe de toekomst eruit ziet, is onduidelijk, maar voor ons mag hij voor eeuwig en altijd Ieper aandoen, want hoe hij over die bolle holle wegen dendert is ronduit sensationeel”, schreef ik in 2020. Williams is een ontzettend groot talent, en in mijn ogen nog altijd een rechtmatige opvolger van Elfyn Evans of Richard Burns, al moet ik toegeven dat ik het Britse kampioenschap de jongste jaren van héél ver volg. Dus mogelijk rijden daar nog andere ongeslepen diamanten rond. Dat die warse Britten dat niet in hun kop krijgen? Onbegrijpelijk. Williams is 25 jaar, dus het is voor nu, heel binnenkort, of nooit. Noem gerust deze editie van Ieper zwak, maar we hebben wel James Williams aan de start!

En nu ook even empirisch bewijzen?

Derde Britse Junior bij zijn debuut in 2017 in Ieper, alleswinnaar (RC4 (das RC4 algemeen é), juniors, Brits 2WD) in 2018, zestiende algemeen in 2019 en beste RC4, … Williams houdt van de Salient! Dat is duidelijk.

Williams is slim en clever. Terwijl de Britten het laten afweten, komt hij hier scoren, samen met Dai Roberts (Broer van Jaffa, co-rijder van Craig Breen). Hij zal punten pakken, en weerom internationale ervaring opdoen (tegen mannen die we de komende dagen nog gaan vernoemen).
Gaat Williams voor punten, of voor resultaat? Das nog de vraag… Maar de Brit is een sensatie, en laat niemand je het tegenoverstelde wijsmaken! Top zes? Eigenlijk zijn we nog te braaf! Geef die mens een podium!