Tags

,

actua

Laurent Léonard volgde zaterdag in de Rallye International Police – Gendarmerie zichzelf op als winnaar, Sebastien Sturbois deed hetzelfde een dagje later op Henegouws grondgebied in de Rallye Claudy Desoil. Het meest verrassende feit van het weekend kwam van een nagenoeg vlekkeloze timing, en dat in Wallonië!

Léonard opnieuw aan het feest

Léonard won de Police – Gendarmerie voor de tweede opeenvolgende keer.

Amper dik twee weken geleden mocht Laurent Léonard nog van de champagne proeven in de RS Haillot (een fijne rallysprint die ondanks aanwezigheid van Sandropov dit blogje niet haalde), en vorige zaterdag was het weer van dattem. Ditmaal in een buitenbeentje, de Rallye International Police – Gendarmerie: een wedstrijd georganiseerd door de politie voor de politie, en deze keer open voor burgerteams. Veel invloed had die verruiming niet, want er stonden amper 26 teams aan de start, maar het waar fijne teampjes. Léonard duldde een flik naast zich en reed vlotjes naar winst, ondanks, o ironie, een verkeersovertreding.

Burton reed op zijn Frans in die Citroën DS3.

De zwaarste concurrentie kwam van een ‘burgerteam’. Francis Lejeune had voor de gelegenheid de Porsche van stal gehaald om het Léonard moeilijk te maken maar de Subarurijder was bijna constant sneller en bouwde doorheen de rally op de Luikse wegen rond Ferrières een solide voorsprong uit. Lejeune moest zelfs meer zijn ogen richten op de spiegels dan op Léonard want de Porschist werd een hele dag belaagd door een impressionante Caren Burton in de Citroën DS3. Burton reed een meer dan puike wedstrijd en mag zich zelfs snelste Belg in een DS3 noemen. Met zijn aanvallende stijl eindigde hij op amper 12 seconden van brute monster van Lejeune. Meer zelfs, over zestien fijne en snelle proeven moest hij maar 48 seconden toegeven op de eindwinnaar. Guillaume Dilley, die duidelijk progressie vertoont in zijn Citroën C2, mocht op het burgerpodium.

Aan de start stonden ook 33 motards. Ook dit geeft aan dat deze rally een buitenbeentje is in het rallyseizoen. Impressionant is het zeker maar het is toch met een bang hartje dat ik die moto’s door, of langs, het opgeworpen grind van de wagens, zag dansen.

Sturbois en Deroubaix winnaars in Claudy Desoil

Sturbois tufte onbedreigd naar winst in Claudy Desoil.

Zondag stond de Rallye Claudy Desoil op het programma. Vorig jaar was dat nog het decor voor heel wat ‘Vlaamse Iepertesters’, deze edite moest het doen zonder die proefdraaiers. Het was opnieuw Sebastien Sturbois die van de champagne mocht proeven, net zoals vorig jaar. Sturbois deed het dit keer zonder de hulp van een Peugeot 207 s2000. De Corolla reed eenzaam en onbedreigd naar de overwinning, ook al omdat Lionel Hansen 1. opteerde voor zijn Subaru 555 Groep A in plaats van die nagelnieuwe en bloedmooie WRC en 2. uitviel met versnellingsbakproblemen. Vincent Vertommen eindigde mooi tweede, Benoit Allart vervolledigde het podium.

Deroubaix profiteerde van het wegvallen van Wilkin en Mottet.

Er waren trouwens opvallend veel uitvallers in Erquelinnes, epicentrum voor deze Henegouwse rally. Amper 70 teams op 121 startnummers zagen de finish. Ook de superfavoriet voor eindwinst in D123, Laurent Wilkin, viel uit.Ook de schaduwfavoriet, Laurent Mottet, haalde de eindtabellen niet, wat de strijd voor de overwinning open gooide. Ondanks verwoede pogingen van Mathieu Lapaille, haalde Frédéric Deroubaix in zijn Peugeot 306 het.

Voila, en daarmee heeft u een stevig streepje ASAF gehad de voorbije weken. Hoog tijd om de ogen te richten op die testdraaiers voor Ieper in Wervik én Macon, waar Freddy Loix zijn generale repetitie zal houden.

Deze slideshow vereist JavaScript.