Tags

, , ,

Actua

Lionel Hansen heeft niet zonder slag of stoot de rally van Leptines op zijn naam geschreven. De Subaru-rijder had in de strijd voor de algemene overwinning meer tegenstand uit de klasse D123, de wagens op straatbanden, dan uit zijn eigenste D4-klasse. Laurent Wilkin haalde de glans van Hansens zege.

Het is al weer een eindje geleden dat Sandropov eens schreef over het Waalse ASAF-kampioenschap. Daarvoor zorgde de annulatie van Hannuit, een dagje weekendwerk tijdens de Rallye des Ardennes en twee exploten in eenzelfde weekend van de tot rede gekomen Markus Meyer (TAC-rally en de ASAF-rallysprint van Marchin). Na een regelmatigheidscriterium, manches voor het Franse en Belgische kampioenschap, een doorregende Franse Terre-manche, een Waalse rallysprint en coupe-rally’tjes in Noord-Frankrijk, was het tijd om voor mijn twaalfde rally van het lopende seizoen nog eens naar een Waalse rally te trekken, ten zuiden van Mons, of Bergen, voor onze Vlaamse lezers.

Zoals eerder gezegd hebben ze in die regio niet klagen. Afgelopen weekend was er dus de rally van Leptines, binnen een maandje gaan er vast weer enkele proefdraaiers voor Ieper naar de regio afzakken voor de Claudy Desoil-rally, iets meer nog naar het zuiden heb je er nog de Salamandre, de Bianchi en de RS Solre-St.-Géry, en in het najaar maakt de Estinnes Auto Club zich weer klaar voor de organisatie van de rallysprint van Estinnes. Er pompt rallybloed in de mensen die langs de N40 tussen Givry en Beaumont wonen. Al kan er misschien wel gesteld worden dat er sprake is van een zekere moeheid. 78 ingeschreven wagens, waarvan 65 effectieve starters (exclusief het handjevol historic-deelnemers): dat is in ASAF-normen heel weinig. En het forfait van Ghislain De Mevius en de keuze van Hubert Deferm om in de Rallysprint van Clavier (want die vond ook plaats vorige zondag) te gaan toeren met een vrouw zonder kiespijn, zijn dan ook kleine aderlatingen.

Laurent Wilkin had het op de algemene overwinning gemunt.

En toch hebben de die-hards, ik reken mezelf even mee, een degelijke rally gezien. Een kinderhand is gauw gevuld zeg maar, en een passage van Laurent Wilkin is het altijd waard om op zondag eens vroeg op te staan en 100 kilometer te rijden.

Laurent Wilkin kent in de D123 zijn gelijke niet, of hij moet Bruno Blaise heten, maar die laatste komt nu eenmaal niet vaak naar Henegouwen. Het kan saai lijken als Wilkin aan de start staat, maar in Leptines werd het opeens heel spannend want Wilkin overklaste niet alleen Laurent Mottet in D123, maar de Peugeot 306-rijder leek ook zijn zinnen te hebben gezet op de algemene overwinning.

De eerste van drie lussen tegen de chrono legde Wilkin, ook al winnaar in D123 in de Rallye des Ardennes, af in 18 minuten en 52 seconden. Eén man deed beter, Lionel Hansen. Niet vreemd, want Hansen is niet traag en die mooie 555-Subaru (is 555 geen sigarettenmerk meer? Want Hansen reed effectief rond met 555 op zijn Sub…) is nog steeds pijlsnel. Bovendien lagen de wegen rond het boerengat Vellereille-les-Brayeux nog nat, wat uiteraard in het voordeel is van de 4×4-Sub van Hansen. Hansen klokte 18 minuten 41 seconden, 11 sneller dan Wilkin in zijn mini-Maxi 306.

Hansen en Prévot moesten de hele dag in de spiegels turen.

In de tweede ronde van vier proeven verbeterde een ontketende Wilkin zijn boucletijd met 25 seconden, tot 18 minuten 27 seconden. Hansen kon deze keer niet volgen. Wilkin kwam terug tot op acht seconden. En in de derde rond gingen er nog eens 10 seconden af, tot 18 minuten 17 seconden. Een voortreffelijke wedstrijd van Wilkin. Enkel, Lionel Hansen was duidelijk wakker in de derde lus en probeerde een blamage (alhoewel) te vermijden. Hansen haalde het uiteindelijk met 12 seconden. Daarachter vochten Vincent Vertommen in D4 en Laurent Mottet, in D123 dus, een spannende strijd uit. Beide heren, beide Mitsu-rijders, klokten zelfs en ex-aequo in de eerste lus, maar Vertommen moest na bijna een uur tegen de klok zijn meerdere erkennen in Mottet.

En oja, misschien doet de naam Leptines wel een belletje rinkelen en gaan er spontaan een paar freaks denken aan dat crash-festival van twee jaar terug in diezelfde rally… Wel, het was weer van da!!!

Deze slideshow vereist JavaScript.