Peilingen zitten er vaak naast. En de uitslag van de Ypres Rally voorspellen, is zoals waarzeggen wanneer we Georges-Louis Bouchez premier wordt. Het is zoals voorspellen hoeveel Soedanezen er moeten sterven om vrede te krijgen in Afrika of hoeveel pluviometers we gaan vullen tegen het einde van de dag. De Ypres Rally gelijkt dit jaar als een volledig ontpluimde pauw, maar een pauw zonder veren blijft een pauw! Fier en trots. Adrien Fourmaux zal dit jaar niemand degraderen, dus wie o wie wordt de roemrijke winnaar van een bos pluimen. Beschikt en overwogen: Ypres Countdown 2024!

#3: Freddy Loix

Ja, we durven het aan om Freddy Loix op drie te zetten. Waarom ook niet? Vorig jaar kwam hij er heel dicht bij en met Loix moet je opnieuw rekening houden. Na zijn pensioen draaide het enkel om plezier, maar de Limburger begint steeds harder te beseffen dat zijn rol nog niet uitgespeeld is, zeker niet in Ieper.

Bijt de ouwe vos straks nog eens? En stel eens dat mijn nummer één het einde niet ziet? Zou Loix zich niet reppen om er nog eentje bij te zetten op de teller?

#2: Niels Reynvoet

Niels Reynvoet heeft de jongste maanden indruk gemaakt, veel indruk. Vorig jaar eindigde hij heel knap vijfde in Ieper, en daarna is het enkel crescendo gegaan met de Oost-Vlaamse coureur. Hij won daarna de Omloop van Vlaanderen en trok die lijn netjes door in 2024 met reeds drie BRC-overwinningen op rij en een derde plaats als “slechtste” seizoensprestatie. Hij is nu al zeker van een Awardnominatie later dit jaar.

Al zal hij wellicht wel een beetje hinken op twee benen. Met een goed resultaat, kan hij de titel al ruiken, maar ook een nulscore hoeft geen drama te zijn. Reynvoet mag zich geen druk opleggen en vooral rondtoeren zoals hij deed in de Wallonie. En we weten hoe dat eindigde.

#1: Stephane Lefebvre

Uiteraard Lefebvre. Wie anders? Gisteren op de shakedown zette hij meteen de toon. En er eens afgaan zet de zinnen op scherp.

Lefebvre heeft een duidelijk doel, namelijk Ypres Rally winnen. Het is bijna een obsessie geworden. Hij won al eens in ERC Junior en WRC2, maar eens algemeen winnen, dat zou nog iets anders zijn. Lefebvre is amper 32 jaar en toch heeft hij al een hele carrière achter de rug. Van godenkind naar ‘enfant terrible’, van eeuwig talent tot brokkenpiloot, maar hoe je het ook draait of keert. Lefebvre is gewoon intrinsiek de snelste van het pakket dit jaar.

Een terugkeer door de grote poort richting het WRC zit er niet meer in, tenzij een Franse groep overweegt om een terugkeer te maken naar de koninginnenklasse, maar als je Ypres Rally kan toevoegen aan het visitekaartje, oogt dat altijd mooi. Vraag het maar aan Adrien Fourmaux of wijlen Craig Breen.

Ik zet alvast mijn dukaten op deze Nordist!

Voila: een countdown op een drafje dit jaar. Onze excuses.

Hou het veilig en proper!!

Liefs, S.