Peilingen zitten er vaak naast. En de uitslag van de Ypres Rally voorspellen, is zoals waarzeggen wanneer we een regering hebben. Het is zoals voorspellen hoeveel Palestijnen er moeten sterven in de Gazastrook om vrede te krijgen of hoeveel pluviometers we gaan vullen tegen eind september. De Ypres Rally gelijkt dit jaar als een volledige ontpluimde pauw, maar een pauw zonder veren blijft een pauw! Fier en trots. Adrien Fourmaux zal dit jaar niemand degraderen, dus wie o wie wordt de roemrijke winnaar van een bos pluimen. Spuug en kwit: Ypres Countdown 2024!

We schrijven donderdagavond, bijna 23 uur. Nu pas sijpelen de laatste namen door. Rep en roer was er: Die countdown? Eij, lamzak, ambtenoarke!! Doej nog iets?

Jawel, en meteen de pees erop, zodoende mijn achterstand weg te werken. We gaan van tien naar acht, en we serveren ineens vier namen.

#10: Emile Breittmayer

Awel kijk: Ik deed nog niet veel rally’s dit jaar, maar ik passeerde wel in Le Touquet. We keken net ietsje meer naar Emile Breittmayer, dan dat we zouden doen in België. Keer, draai, ’t Is meer dan een halve Belg. We zagen heel degelijke dingen daar in Noord-Frankrijk en de 28-jarige ‘rijkeluiszoon’ (sorry), bevestigde onder meer in de Wallonie. Emile onderhoudt een heel gezond tempo, maakt weinig fouten en gaat stap voor stap vooruit.

Breittmayer overstijgt die lokale ‘oneshotters’ met gemak. Er staat een kop op de schouders, dus aankomen lijkt een zekerheid, en een top tien moet meer dan mogelijk zijn.

#9: Roger Hodenius

Of zoals mijn plusdochter zegt: ‘The Joker’. Dat was Roger Hodenius tot voor kort wel een beetje. een soort clown. Een aanhangsel van alles wat naar Verstappen en Pex luistert. Plots overkwam ons die schreeuwerige Skoda. Maar Hodenius heeft wel iets in petto en dat komt er veel sneller uit dan gedacht, ook al blijft hij ontzettend onregelmatig.

De Nederlander had de Routes du Nord kunnen winnen. Was dat gebeurd, was dat ronduit schokkend voor een wereld die beheerst wordt door Bayards en Salanons en Salauns, en andere Nordisten. De winst eindigde in wat Nor(d)se klei, maar Hodenius bevestigde snel in Dinant. Ik reken een marge in van twee minuten gracht, maar zonder dat is misschien een top zes wel mogelijk. Een heel vervaarlijke klant. Top tien? Als er zaterdagavond nog vier wielen aan de Skoda hangen, is dat geen eutopie.

En dan ja: #8 Poperingenaars

Gilles Pyck en Bjorn Syx zullen hier nog een poosje samen genoemd worden. Twee subtoppers uit de streek, en zelfde stad. Ze kleven een beetje aan elkaar vast. Mogelijks tot vervelens toe.

Toegegeven. Gilles Pyck zal hier ongeveer op z’n plaats zitten, Bjorn Syx misschien één of twee plaatsen te laag, maar veel zal het in de eindstand – als ze eindigen – al bij al niet schelen, al kan het in tijd best wel oplopen.

Pyck maakte terecht de overstap naar een Rally2, maar hij rijdt door het kostenkaartje ineens veel minder… Dus de progressie stagneert en stokt. Van Syx kan je bijna hetzelfde zeggen, maar de jonge grijzaard zit nog niet bijlange niet op zijn plateau. Met winst op de Monteberg in de benen, moet Syx in staat zijn om lang te vechten voor een stek in de top acht. Mits een slagveld, is een top vijf mogelijk. Dat dichtten we Pyck niet toe…

Als beide heren eindigen rond stek acht, zullen ze fier mogen zijn. Sowieso. Hop, hop, hop.