Tags

,

blog

Het heeft misschien even geduurd maar sinds vorig weekend is het zeker, Ghislain de Mevius is waarlijk de zoon van zijn vader. In de Omloop van Vlaanderen zette hij een prestatie neer om u tegen te zeggen.

Montriand

DSC_0133Exact twee jaar geleden stonden we na een lang nachtje doorrijden aan het meer van Montriand, nabij het Franse Morzine, voor de rally van de Mont Blanc. Na een korte powernap ontwaakten we tussen de toen gloednieuwe Mini WRC van Pierre Campana die toen zorgde voor een eerste internationale winst voor de Mini en de Peugeot 207 RC van de Mevius. Ghislain werkte toen volop aan zijn ontwikkeling als rallypiloot in de Franse promotieformule. De Mevius had goed begrepen dat een jaartje Frankrijk altijd goed is voor een jong veulen. Onze aanwezigheid werd opgemerkt, en sindsdien zwaait hij zijn arm af als hij ons ziet. Genoeg om bij ons geboekstaafd te staan als één der sympathiekste rallypiloten ooit!

Dat jaartje in Frankrijk was eigenlijk geen groot succes. De Mevius viel een paar keer uit, en kon zich eigenlijk zelden of nooit mengen in de bovenste regionen van die cup. Dat hoeft niet te verbazen, want daar zaten toendertijd namen in als Stéphane Lefebvre en Rémi Jouines.

Banksaldo

In 2012 vatte de Mevius het plan aan om verder te gaan in Frankrijk. Hij koos voor een campagne in de Franse Citroën Racing Trophy, waar hij onder meer Kevin Demaerschalk zou tegen komen. Maar veel sneller dan andere DS3-rijders, ontdekte de Mevius dat die Citroën een onvoorspelbaar beest is. Op de shakedown van de openingsmanche in Le Touquet ging het meteen mis. De Mevius ging er zwaar af, de DS3 was voor de schroothoop en het programma voor De Mevius zat er op.

En dan zou je misschien denken dat je met een naam als de Mevius terug snel op de been raakt. U weet wel… Ghislain is de zoon van Grégoire de Mevius, niet alleen één van de bekendste rallyrijders van de voorbije 25 jaar, maar ook een van de belangrijkste ondernemers / investeerders in België. Iemand met een banksaldo met een overvloed aan nulletjes op. Maar dat is nooit te zien geweest aan de carrière van Ghislain. Papa stond nooit te zwaaien met een cheque en dropte zijn zoon niet in een dikke wagen. Nee, Ghislain moest zijn eigen weg maar zoeken, en de stiel leren waar dat hoort, in een merkencup of promotieformule.

Junior

DSC_0257In 2013 kwam Ghislain terug boven water. De Mevius viel ondanks een reeds vrij gevulde carrière nog binnen de leeftijdsgrenzen van het Junior kampioenschap en dus ging hij zijn geluk daar beproeven. Ook dat gebeurt met vallen en opstaan, maar wat De Mevius afgelopen weekend liet zien was ronduit geweldig. Hij bewees in Tielt al dat hij zich thuis voelt op West-Vlaamse wegen (net zoals zijn ouwe trouwens) en dat kwam eens te meer naar boven in Roeselare.

De Mevius volgde vlot het tempo van Cédric de Cecco en Xavier Baugnet, nochtans de absolute referenties in de R2-klasse en leek zelfs op weg naar winst. Jammergenoeg reed hij in de slotfase lek en zag hij winst bij de R2’s, winst bij de Juniors en een potentiële koppositie in het Juniorklassement verloren gaan. Die BFO-award was dan ook méér dan ruimschoots verdiend. De jury doet het daar trouwens goed, met steevast goeie keuzes!

Eigen rubriekje

DSC_0965Nu, die BFO-award is maar een troostprijs, maar Ghislain heeft afgelopen weekend bewezen dat hij waarlijk de zoon van zijn vader is. Een toptalent is hij misschien niet, een talent wel, maar ik denk dat Ghislain nuchter genoeg is om dat zelf ook te beseffen. Een carrière à la zijn papa zit er zeker in. En hij heeft tevens bewezen dat de naam Ghislain de Mevius in de rally-annalen niet in het kadertje hoeft te komen van Grégoire, maar dat hij een eigen rubriekje verdient.