Tags

, , ,

Voorspellen wie in Ieper de bloemen mee naar huis neemt, blijft een opgave. Wie had verwacht dat die 2C-Peugeot van Freddy Loix geen schijn van een kans had tegen de Skoda? En wie had gedacht dat we met Juho Hänninen nog eens een Fin op het palmares zouden bijschrijven? Nee, ook mijn glazen bol bleek vorig jaar te wazig. Echter, ook dit jaar kunnen jullie hier terecht voor een stevig kransje kandidaten op een top-10 plaats. Niet zeggen tegen je vrienden dat Sandropov opnieuw begonnen is aan zijn aftelrijmpje, of ze gaan meteen weten waar je al die accurate info over het nummer zes vandaan haalde. Genoeg van al die geste, Ik schenk u, Davy Vanneste.

Het is nog wat koffiedik kijken hoe goed Davy Vanneste voor de dag kan komen in Ieper. De Menenaar heeft dit jaar nog maar weinig kilometers gemaald en heeft eigenlijk in het geheel nog niet veel kilometers gemaald met zijn nieuwe montuur, die Peugeot 207 s2000.

De Omloop van Vlaanderen 2012 was de eerste kennismaking met een vierwielaangedreven wagen (op die one-shot in Auxerre met de Citroën T4 na), maar Vanneste kroop meteen in het spoor van de snelste s2000s, zijnde die van Vincent Verschueren en Hermen Kobus. Straf, maar Vanneste was zelf minder tevreden over zijn prestatie. Een teken dat het beter mocht, en dat hij nog steeds over een enorme portie motivatie beschikt. Die Condroz, zijn tweede rally met de Peugeot, was eigenlijk een maat voor niets. Vanneste kreeg zijn koersbeest op geen enkel moment onder controle wat meteen ook het teken was om de leeuw na het seizoen volledig uit elkaar te halen.

DSC_0396De eerste meters na de revisie waren gereserveerd voor de rally van Wervik. ’s Morgens moest Vanneste zich weer wat aanpassen aan de wagen met enkele warme momentjes tot gevolg, maar na de openingslus begon het al veel beter te draaien. Vanneste klokte tijden in de buurt van Melissa Debackere en besloot met een ex aequo, voor hij ongelukkig uitgeschakeld werd door een manke schokdemper. Je kan en mag dus, gezien de progressie, zeggen dat Vanneste ook de rest van de dag waarschijnlijk in de buurt ging blijven van de Wervikse, en wie dat doet zal dicht eindigen in Ieper. Davy is er dus klaar voor.

Bovendien heeft Vanneste een groot pak terreinkennis in Ieper. Hij is een man van de streek en reed de rally al x aantal keer. Vorig jaar zorgde hij zelfs voor een van de grootste en indrukwekkendste prestaties van het jaar door met zijn Citroën C2 op een excellente zestiende stek te eindigen. Toen ik vorig jaar terugblikte op de grootste prestaties van het jaar, werd mijn mailbox overspoeld door boze lezersbrieven, omdat ik Vanneste schromelijk uit het oog was verloren.

Ik hoop dat ik het nu met deze vijfde stek heb goedgemaakt.