Tags

, ,

Actua

Juho Hänninen is nu al de asfaltkoning van het lopende IRC-kampioenschap te noemen. De Fin won in de Tsjechische Barumrally al zijn derde IRC-rally van het seizoen. Het was overigens al de tweede keer in twee maanden dat de SWRC-kampioen de thuisrijders mores gaf, met eerst Freddy Loix in Ieper en nu met Jan Kopecky in Zlin. Helaas werd de glansrijke overwinning (opnieuw) overschaduwd door een dodelijk ongeval.

Hoewel er ieder jaar wel een aantal mensen hun dood vinden op een rally, doet het allemaal wel heel vreemd aan dit jaar. Het lijkt een gewoonte te worden om op maandag intriest nieuws te lezen. Dat er ongelukken gebeuren in grote wedstrijden, denk aan de dood van ‘Jaffa Roberts’ in een IRC-rally of het vreemde incident vorige week nog in de WRC-manche van Duitsland, doet de sport geen goed, want ook Belgische media herkauwen hier het nieuws dat anders misschien onder de radar zou blijven mocht het in een kleinere rally gebeuren. En dat herkauwen, dat mag wel, maar het stelt de sport in een negatief daglicht, en dat verdient het niet.

Maar we hebben het al te vaak en te veel gehad over ongelukken dit jaar, dus laat ons maar eens wat aandacht geven aan een mens die dat meer dan verdient, namelijk Manuel Canal-Roblès. De 28-jarige gast uit Huy reed in en rond Zlin (we zitten nog altijd in de Barumrally, mocht u daaraan twijfelen) een dijk van een wedstrijd. Hij was de enige Belg aan de start en verdedigde de kleuren met verve met een 33ste plaats algemeen, een 5de plaats bij de tweewielaangedreven wagens, maar vooral met zijn winst in de R2-klasse waarbij hij alle andere Fabia’tjes en een resem thuisrijders voorbleef. Dat is op zijn zachtst gezegd een stevig kunstje. Misschien was Jiri Vrkoslav iets sneller maar de winst van de Waal is verdiend.

Hoe sterk de prestatie van Canal-Robles ook is, echt verrassend is het niet. In België is hij al langer erkend als een van de snelste piloten in een R2-wagen. Of het nu een Fiesta is zoals de voorbije jaren of een Fabia zoals dit jaar. Vorig jaar was hij de referentie in de Fiesta Trophy, een promotieformule die al heel wat talenten gekweekt heeft. Canal-Robles miste net de titel, ondanks winst in de slotrally, zíjn slotrally, in Huy! Het was het doel om verder te doen in de promotieformule, maar dit jaar zagen we de jongeman (kunnen we nog spreken van een jongeman als je al 28 bent?) een overstap maken naar de Skoda Fabia R2.

Bij deze kan ook ik eens een overstap maken naar die Skoda Fabia R2, want de winst van Canal-Robles in Zlin is tevens een stevige opsteker voor de troepen van preparateur Francis Listrez. We zagen al heel wat mannen plaats nemen in die fantastische wagen (onder meer Bruno Thiry) maar het leek alsof niemand interesse toonde voor een mooi programma in dat Tsjechisch bolleke, en dat verdiende Listrez niet. Die Fabia R2 heeft ook in België al bewezen een mooi wapen te zijn om te wedijveren in R2, maar met de overwinning in Tsjechië is het potentieel van die wagen nu helemaal aangetoond.