Actua

Vande niet ...

Jean-Pierre Vandewauwer is er niet in geslaagd zijn tiende zege te vieren in de Rallye de la Famenne, of beter gezegd, zijn Skoda Octavia WRC liet het niet toe. David Bonjean profiteerde optimaal van de opgave om zijn bloedmooie Peugeot 307 WRC kennis te laten met champagne op Belgisch grondgebied.

Eindelijk nog eens een toprally op de kalender na de grote leemte achter de rally van Ieper. De rallye de la Famenne is een toppertje. Een volwaardige vervanger voor de rally van Wallonië mocht die ooit komen te gaan, al zouden dezelfde ziektes, lees: een hoop ellenlange vertragingen, ook behoren tot het verloop van deze bloedmooie rally (al is het voor toeschouwer niet altijd even gemakkelijk om een mooi plekje te zoeken tussen de heuvels rond Marloie en Rochefort).

... Bonjean wel.

De moeilijkheidsfactor wordt meteen bewezen als je eens kijkt lijstje opgevers. Startnummer 1: Vincent Vertommen verdween snel door een sortie en ook startnummer vier, de bloedmooie Subaru Impreza 555 ( ofte, zonder sigarettenreclame ((( ) van Lionel Hansen werd lelijk toegetakeld na een crash. Van de eerste tien startnummers zagen slechts nummer 6 en 7 de finish.

De Mevius werd derde (in D4). Bruno Blaise was in het algemeen klassement sneller dan de 207 RC.

Ook de Vlaamse WRC-Subaru’s, de 2 en 9, zagen het einde niet. Tuur Vandenabeele ontdekte de Subaru s9, je weet wel, die Subaru die ééns, al lijkt het al zo lang geleden, bestuurd werd door Pol Lietaer. De kennismaking met de WRC liep moeilijk door het barslechte weer aan het begin van de wedstrijd maar Tuur reed secuur tot de oliedruk wegviel. Ook Wim Soenens / Koen Dewaele zagen de finish niet en zaten rond de klok van zes al op de E42, direction maison.

Nog een belangrijke opgever was Francis Lejeune (10) die op een genereuze manier op weg leek naar een mooie stek maar de versnellingsbak dacht er anders over. Die van Eric Cunin (8) ook. En ook die van de wedstrijdleider vond dat het welletjes geweest was na dik twee lussen rond Marloie, een gezellig dorpje dat nukkig gemeden werd door de organisatie (het rallycentrum lag verstopt op de kille grote weg tussen Marche-en-Famenne en Rochefort, gepropt tussen een rij fletse sparren en het voetbalveld van tweede provincialer R. Marloie Sport dat woensdag de buren van Hargimont over de vloer krijgt in een regelrechte derby.)

Jean-Pierre Vandewauwer nam op de doornatte wegen rond Marloie de leiding in de eerste lus. Enkel David Bonjean kon op een beredeneerde, doch efficiënte manier volgen. Meer zelfs, Bonjean dichtte de kloof in de tweede lus van 19 tot 12 seconden. Vande viel uit, Bonjean buitte uit.

Tweede werd Olivier Collard, maar die werd op minuten gereden ondanks een fantastisch stijl. Het is nu al uitkijken wat Collard kan doen in als parcours in Huy rond november er opnieuw spekglad bij ligt. Derde werd Ghislain de Mevius in zijn 207 RC. Alhoewel, derde… Derde in Divisie 4.

De jongste de Mevius moest wel de duimen leggen voor Bruno Blaise die uiteraard de overwinning nam in D123. Niemand kwam zelfs nog maar in de buurt.

Beetje zoals de Citroëns in de rally van Duitsland. Wat te denken trouwens over die exploot van Sebastien Ogier? De te kloppen man op gravel dit jaar, en nu ook nog eens Sebastien le Maître aftroeven in zijn wijngaarden, op zijn ondergrond. 1 zege, meer is de puntenkloof niet meer tussen de nummer 1 en 2 in het WK-kampioenschap. Tussen kleine Sebbie en Grote Seba!