Tags

, , , , , , ,

Actua

Freddy Loix zal de smaak van champagne nog niet vergeten zijn als hij zijn lippen in Zlin aan een grote magnumfles Taitinger zet. Loix is deze zomer veel consistenter dan het weer en won deze zomer overal waar hij aan de start stond. De rally van Ieper, de Bohemiarally en nu een rally met een ronkende naam en een fantastisch palmares.

Loix won weinig verrassend de eerste rally van Staden (bron foto: http://www.topafond.be, Sebastien Turkery)

In de eerste rally van Staden kwam Fast Freddy aan de start om wat ritme op te doen voor zijn nieuwe hoofddoel, de Barum in Tsjechië. Weinig vergelijkbaar zijn de wegen rond Staden en die rond Zlin, maar iedere kilometer is een godsgeschenk voor de diesel die Loix (even Ieper vergeten) geworden is, want in het land der Holky’s staat hij weer oog in oog met zijn nemesis Bryan Bouffier. De Franse kampioen zal nog sterker voor de dag komen dan vorig jaar en zal vast niet dezelfde lompe fout maken in de allerlaatste proef.

Over lompe fouten in de laatste proef gesproken. Het overkwam Andy Lefevere ook. De man in het BMW-monster ging in Staden, op een moment dat hij streed tegen zichzelf, in de laatste kilometer van de eerste rally van Staden nog van de baan. Lefevere liep meer schade op dan aanvankelijk gedacht, een jaar nadat hij in de laatste rallysprint van Staden zijn motor opblies. Een slecht huwelijk.

Lefevere was nochtans goed begonnen aan de rally. Hij klokte de eerste besttijd. Het was de eerste en laatste solo-besttijd want in de volgende proef hees Freddy Loix zich al naast Lefevere om zich in de volgende proef finaal te ontdoen van de streekpiloot. Andy Lefevere moest van dan af aan tevreden zijn met tweede tijden.

Geert Beauprez reeg de derde tijden aaneen, Andy Rowe deed hetzelfde met vierde tijden, Bert Coene met vijfde tijden… Een wiskundige lezer zal hieruit snel afleiden dat er weinig spanning in de eerste rally van Staden zat, toch in de hoogste regionen.

BTW: over de hoogste regionen gesproken. Waren er eigenlijk lage regionen in het klassement van Staden? Jazeker maar minder dan had gekund. De eerste rally van Staden werd slachtoffer van zijn eigen succes en moest een heleboel piloten teleurstellen (die naar het schijnt – ik ben geen kenner van de VAS – een mooie plaats in het kampioenschap nu mogen vergeten).

Soit,… Nog even ter aanvulling en vervollediging. Geert Beauprez reed naar een knappe 2de plaats en zijn tijden mochten er best zijn. Een bevestiging van een mooie rally van Wervik en een veel te korte Terre de Langres. Ook de prestatie van Andy Rowe mocht er wezen, maar frankly… Wie had hij te vrezen? ’t Zelfde kan gezegd worden over Bert Coene. Uitschieter van de dag, en prijs voor de strijdlust geven we dan maar aan Lorenzo Bossu en Koen Demeyere voor hun sterke vijfde plaats!

De eerste rally van Staden mag uit toeschouwersoogpunt(en dat heb ik geeneens wat ik hield me vandaag bezig met de 22 miljard euro sponsoring van de Europese Centrale Bank) terugblikken op een gemengd rapport. Een rally die nagenoeg vlekkeloos verliep en met de grootste allergrootsten meteen op het palmares. Echter, het ontzeggen van de start aan tal van piloten en een mager deelnemersveldje (geef toe) zal toch wel wegen. Gedaan met mijn klaagzang, volgende week een rally met ballen op het programma, en eentje zonder wachtlijsten (alhoewel…).