Tags

, , , , , , , , , , ,

actua

Dat Simon Jean-Joseph zich in Langres opnieuw tussen alle toppers ging nestelen, ondanks de overstap van een Xsara WRC naar een Peugeot 207 s2000, stond na zijn demonstratie in Auxerre al vast. Maar dat drie s2000’s, de enige drie aan de start trouwens, onderling gingen uitmaken wie met winst ging lopen in de derde Terre-manche kwam wel aan als een leuke verrassing.

2 op 2 voor Jean-Jo

Het was vooral de Zwitser Laurent Reuche die voor de verrassing zorgde. Hoewel Reuche al de nodige ervaring heeft op het Franse onverhard en al langer in het circuit meedraait met kleinere Peugeotjes, met als voorlopig orgelpunt de titel in de Volant Peugeot 207 in 2010. De 36-jarige Reuche klokte meteen de snelste s2000-tijd in de eerste proef. De scratch ging naar de Belg Claudie Tanghe.

Tanghe had weer problemen op zijn Celica.

Tanghe bevestigde daarmee zijn sterke opening in Auxerre, maar helaas had ging de gelijkenis nog verder. Net zoals in de vorige manche van dat mooie Terre-kampioenschap kreeg Tanghe af te rekenen met problemen op de Celica. Het is niet de eerste keer dat de Celica van Debackere de drukker uit Komen in de steek laat. (Het zou mogelijks wel de laatste keer kunnen zijn.) Tanghe eindigde uiteindelijk nog zevende.

Reuche zorgde voor een leuke verrassing door zich te mengen in de debatten.

Ook in de tweede proef klokte Reuche een tweede tijd wat hem de koppositie opleverde. Deze keer ging een Fransman hem vooraf. Een Fransman in een standaardwagen. Waar zaten die WRC’s?

Privé was even dé schrik van de Pugs.

Thomas Privé wierp zich op als de grote schrik van de kleine Pugs door met een bijzonder mooie en efficiënte stijl door het Bourgondisch decor te glijden. Privé zou een hele zaterdag in de achteruitkijkspiegels van het koptrio blijven hangen.

Gascou neemt de leiding in het kampioenschap.

De derde, de vierde en de vijfde proef waren voor Manuel Gascou. En ook dat was eigenlijk geen verrassing. In Auxerre waren we nog verwonderd dat Bernard Munster Gascou niet kon volgen, maar die prestatie was dus geen toeval. In de vierde proef werd Gascou wel geholpen door de weergoden. Zijn rivalen moesten op een doorweekt en heel glad wegdek de schade proberen te beperken. Gascou nam 20 seconden, wat hem de koppositie opleverde. Het was al de derde leider in vier proeven.

Op de zesde proef achtte de man uit Martinique, hij die het warme zonnetje zo miste het voorbije weekend, zijn tijd gekomen. Simon Jean-Joseph scratchte voor de eerste keer en behield uitzicht op winst. Mais les double VRCs… Ils étaient ou?

Op een vijfde stek, bedreigd door een weergaloze Citroën DS3. Quentin Gilbert zorgde verrassing (verrassing zal het goed doen als je dit artikel door Wordle haalt) door zich op een zesde stek te nestelen, in de uitlaatgassen van de Subaru WRC s12 van Dominique Bruyneel. ‘Niet de plaats waar ik hoopte te staan, maar die s12…’ Say no more Dominique, ook Melissa en Patrick mochten ooit, in een verleden dat al veel te ver lijkt, ontdekken met welk een kreng ze op weg waren. Die s12, een koppig, doch krachtig monster.

26 seconden. Het zou niet volstaan voor Manu Gascou. Jean-Joseph legde er zondagmorgen de pees op en klokte drie vernietigende besttijden na elkaar. Genoeg voor een 2 op 2 voor de ‘Comeback Kid’. Jean-Jo verteerde de overgang van de onbekende Xsara naar een nog onbekende s2000 zonder problemen. Zou die titel een ambitie begonnen worden. Het zou alvast een mooie naam zijn op het palmares van een belaagd, maar wondermooi kampioenschap.

Gascou die uiteindelijk zijn tweede plaats nog moest afstaan een Reuche wordt wel leider in het kampioenschap. Daarmee stonden drie Peugeots op het podium…Afgetekend. Ook op het Franse onverhard heeft die s2000 duidelijk nog een toekomst, en een missie. Bruyneel werd nog vierde, Paul Chieusse vijfde, Alain Deveza zesde. Drie verschillende WRC’s die hun meerdere moesten erkennen.

Quentin Gilbert viel op zondag door zijn jonge onstuimigheid nog terug naar de achtste plaats, maar hij was uiteindelijk toch nog een 20-tal tellen sneller dan zijn nemesis Kevin Abbring. Die twee zullen nog veel plezier beleven aan elkaar.