Tags

, , , , , , , ,

actua

Als Pol Lietaer ooit beslist om de helm aan de haak te hangen of, erger en meer fatalistisch, ooit komt te overlijden, dan mogen de organistoren van de TBR de rally herdopen in de LMR, de Lietaer Memorial Rally. Het was immers al de twaalfde keer dat de snor de overwinning pakte in deze VAS-manche. Lietaer had aan de finish meer dan drie minuten voorsprong op de Mitsubishi EVO X van Andy Lefevere.

De TBR leek een heruitgave te worden van de ORC-rally eerder dit jaar. Daar bikkelden Pol Lietaer en de vrouw tegen wie hij vaker de degens moet kruisen op de West-Vlaamse wegen, Melissa Debackere, om elke seconde. In Oostrozebeke trok de amazone aan het langste eind, dus Lietaer was uit op revanche.

Zoning maakt verschil

In de eerste van drie grote lussen gaf hij zijn concurrente meteen de sporen. Enkel op de rondkoers van Oekene kon Melissa Debackere enkele seconden afsnoepen van de veteraan. Na vijf proeven had Lietaer een voorsprong uitgebouwd van elf seconden. Genoeg om de druk hoog te leggen bij de start van de tweede doortocht op de Zoning.

De proef van de Zoning werd in september nog uit het programma geschrapt van de Omloop van Vlaanderen maar werd voor de jubileumeditie van de TBR terug opgevist en net hier viel de beslissing. Melissa Debackere raakte een boordsteen op de industrieproef en beschadigde daardoor het linkervoorwiel. Meteen over and out! Lietaer kreeg zijn tweede overwinning van het seizoen op een zilveren schoteltje aangeboden.

In de achtergrond kon niemand een vuist maken tegen het WRC-geweld van Lietaer. Andy Lefevere werd tweede op meer dan drie minuten van de winnaar. Bert Coene, die een degelijke wedstrijd reed, eindigde knap derde in zijn vertrouwde Mitsubishi.

Het duel voor de laatste plaatsjes in de top vijf leverde een mooi duel af tussen de Opel Transeurope van Gunther Monnens en de Ford Escort MK I van Geert Vandoorne. Monnens toonde zich doorheen de wedstrijd net iets sneller dan Vandoorne en kaapte zo de overwinning bij de historics weg. In Divisie 1 -2 toonde Nico Vanherzeele zich de snelste man.

Far West

Dreigende taal aan de vooravond van deze jubileumeditie, want de politie had het over een nultolerantie tegenover snelheidsovertreders. Sinds er tijdens de Omloop van Vlaanderen 61 rallypiloten zich bezondigden aan overdreven snelheid, is er al heel wat commotie geweest. De niet zo’n fraaie cijfers wrikte wrevel los bij de burgers die al weigerachtig stonden tegenover het rallygebeuren in hun streek, maar het nieuws stootte ook de rallyfans tegen de borst daar ook zij slachtoffer zijn van de klopjacht in de Far West.

Dat er deze keer geen foto’s het artikel opfleuren kadert ook binnen dat strenge optreden. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik meer één proef heb meegepikt en meteen werd de zin om foto’s te nemen mij ontnomen door onwezenlijk veel lintjes die geruggesteund werden door de politie die met groot vertoon met hun helicopter boven de proeven cirkelden. U heeft vast nog tal van anderen verhalen gehoord of gezien!

Hänninen glanst titel op

In Schotland won Juho Hänninen de voorlaatste IRC-manche en geeft zo meer glans aan zijn reeds verworven titel. De kersverse kampioen was een halve minuut sneller de verrassend snelle Andreas Mikkelsen in zijn Ford Fiesta. Kris Meeke werd derde en vervolledigde zo een kleurrijk podium met drie verschillende merken.

Skoda Motorsport bleef dus maar half afwezig uit Schotland. De Tsjech Jan Kopecky mocht thuisblijven zodat Juho Hänninen al zeker was van de titel. Maar de Fin mocht zijn titel glans geven en dat deed hij ook met zijn derde overwinning dit jaar, evenveel als Freddy Loix.

Aanvankelijk leken thuisrijders, al zal een Schot dit niet graag horen, Kris Meeke en Guy Wilks de Fin de winst niet te gunnen. Kris Meeke begon namelijk furieus aan de rally en nam meteen de leiding, maar een lekke band en later problemen op zijn Peugeot strooiden roet in het eten. Guy Wilks nam de leiding over maar maakte kennis met een rots en brak het differentieel, waardoor merkgenoot Hänninen aan de leiding kwam.

Door de problemen van Meeke en Wilks leek de jonge Belg Thierry Neuville af te stevenen op zijn tweede derde plaats in een IRC-rally, maar de jonge Sankt-Vither, vorige week nog de exploot in zijn thuisrally, gleed op het begin van dag twee van de weg en verspeelde zo een mooie eindklassering in het IRC. Neuville had een jaar met flinke ups en veel downs en zal volgend jaar moeten tonen dat hij naast snelheid ook enige consistentie aan de dag kan leggen. Hopelijk kan hij het jaar mooi afsluiten met een klinkende prestatie in de slotmanche van het Belgische Kampioenschap, de Condroz.

De rally van Schotland heeft overigens heel duidelijk getoond dat het IRC op zijn terugweg is. Amper 23 deelnemers stonden aan de start van dit gebeuren, en maar eens te meer bleek dat het kampioenschap het moet hebben van enkele nationale deelnemers. Als zelfs de sympathieke Burçu Cetinkaya al punten weet te veroveren…