Tags

, , , , , , ,

Kersvers criteriumkampioen Jean-Luc Berleur won eerder dit jaar de Sezoensrally.

Kersvers criteriumkampioen Jean-Luc Berleur won eerder dit jaar de Sezoensrally.

blog

Heeft u een antwoord klaar op die vraag? Weet u het en zoja, hoe bent u dat in godsnaam te weten gekomen? Een vlugge search op google biedt weinig antwoorden. Je moet al eens klikken en dubbelklikken, uw zoekopdracht verfijnen en alle filters uitschakelen, en dan nog moet u het verslag van de nationale deelnemers doorworstelen om op het eind te weten te komen hoe alles is verlopen in dit nevenkampioenschap, want ja, ook in Sankt-Vith werd gestreden in het criterium.

Misschien behoeft u zelfs enige uitleg (want ook rallyleken zijn welkom op Sandropov) want misschien heeft u zelfs nog nooit gehoord van het criterium. Wel, het criterium is een goedkoper alternatief voor wie wil rijden op het parcours dat ook de nationale rijders voorgeschoteld krijgen. Tevens worden enkele limieten opgesteld zodat bijvoorbeeld geen WRC-wagens aan de start mogen verschijnen. Kwestie dat Jan Poen niet komt opdraven en met zijn vingers in de neus de titel binnenrijft ten koste van Jan met de Pet die al zijn spaarcentjes heeft moeten steken in een aftandse Mitsubishi. Het criterium heeft ook tot doel de leemte op te vullen dat werd achtergelaten door het afschaffen van het Divisie 2-kampioenschap, het zogenaamde nationale kampioenschap.

Stilaan moeten we erkennen dat dat criterium geen antwoorden heeft geboden op de gestelde vragen. Veel heeft te maken met de respons bij de media en bij de modale rallyfan. De deelnemers aan het criterium moeten namelijk starten achter de nationale deelnemers. Daarvoor moet de fan al tientallen wagens laten passeren, vaak tot vervelens toe, wat er voor zorgt dat velen afhaken en opteren om nog een keertje de ‘groten‘ te gaan bekijken. Geen aandacht van de fan, dus waarom woorden vuilmaken in de pers of gespecialiseerde websites en/of magazines?

Komt daar nog eens bij kijken dat de mensen die er starten bij weinigen gekend zijn. Of doet de naam Jean-Luc Berleur, Stephan Hermann of Stephane Spiertz bij u een belletje rinkelen (ik richt me even niet tot de die-hard rallyvolgers)? Wel de twee laatste namen werden dit weekend in de EBR respectievelijk tweede en vierde. De één met een Fiat Punto, de andere met een Citroën C2. Niet meteen wagens die je bovenaan een klassement verwacht. En die eerste man, wel, die werd dit weekend kampioen. De enige die Berleur nog kon bedreigen was Johan Van Keer maar die eindige amper vijfde.

Francis Lejeune degradeerde de tegenstand en won afgetekend de EBR-rally in het criterium.

Francis Lejeune degradeerde de tegenstand en won afgetekend de EBR-rally in het criterium.

Winnaar in Sankt-Vith was overigens wel iemand die bij sommigen een belletje doet rinkelen, namelijk Francis Lejeune. Daarmee werd nog een zwakheid aan de oppervlakte gebracht. Iemand met een beetje naam, die behoorlijk aan een stuur kan draaien en aan de start komt met een dikke wagen, in dit geval een fantastisch snelle Porsche, rijdt iedereen gewoon op een hoopje. Lejeune greep van bij de start de koppositie en gaf die nooit meer uit handen. De Porsche-rijder klokte zes besttijden op acht proeven, tekenend.

En weet je wat in 2010 de hoofdprijs is voor de winnaar? Drie gratis deelnames in 2011 in het nationale gedeelte. Een stil hoeraatje, want wie gebruik maakt van die prijs mag het criteriumkampioenschap 2011 meteen op zijn buik schrijven. En ja, ik weet, het criterium zou een kweekvijver moeten zijn naar het grote werk, maar in de praktijk lijkt dat niet te werken, of heeft u veel gezien of gehoord van de kampioen van 2009, Stefaan van Craenenbroeck, dit jaar. Of van die van 2008, Dany Claesen. Of van Steve Matterne, primus in 2007.

Om te vermijden dat iemand zegt: ‘aanklagen ja, maar oplossingen bieden…’, bied ik voorwaar een idee aan die in mijn nauwste rallykring al meermaals werd geopperd. Maak van dat kampioenschap een volwaardig kampioenschap à la het oude nationale kampioenschap. Biedt hen een zestal rally’s aan, met pakweg, Hannuit, Wervik, de Famenne, Kasterlee, TBR en Jalhay, met eventueel nog een uitstapje naar een echte BK-manche en je hebt alle streken en parcours vertegenwoordigd. Laat die mannen dan nog eens apart inschrijven zodat de one-shots niet kunnen weglopen met de punten, en je krijgt een volwaardig attractief kampioenschap.

Als iemand van de inrichtende macht binnen de  RACB dit leest. Ik ben werkloos en ben bereid om u mijn CV asap door te sturen (eigen stoef stinkt, maar op mijn blog doe ik wat ik wil! 😉 )

Genoeg belangstelling voor winnaar Casier in het nationale gedeelte.

Genoeg belangstelling voor winnaar Casier in het nationale gedeelte.

Overigens wil ik toch proficiat zeggen aan de laureaat en hem feliciteren met de titel. Dit artikel laat zich nogal denigrerend uit over het criterium, maar ik wil hierbij meteen duidelijk maken dat ik veel sympathie heb voor de mensen die zich engageren voor dit project, en die hebben deelgenomen aan dit kampioenschap. Dit artikel wil ook die mensen eens in het daglicht stellen, want ook zij helpen de rallysport in leven te houden!