Tags

, , , , , , ,

news

First things first en daarom beginnen met goed Belgisch nieuws uit het IRC. Sinds de rally van Ieper zijn we dat stilaan gewoon geraakt want Freddy Loix won deze zomer drie manches in het ‘kleine wereldkampioenschap’. Ook dit weekend presteerde Loix weer uitstekend in de rally van Sanremo, en die andere Belg Thierry Neuville mag ook terugblikken op een puike rally.

Veel ogen waren gericht op Freddy Loix die in Italië aan de start stond als favoriet. Gezien zijn prestaties de laatste maanden was dat niet meer dan normaal, maar Loix ontgoochelde een beetje op de eerste dag. De Lummenaar werd voorbij gesneld door tal van Italianen die uitstekend teerden op hun parcourskennis. Toch kon de Fast zijn tempo op de tweede dag opdrijven en stoof dankzij een magistrale tijd op de laatste proef naar het podium. Zijn vierde podium op vier races. Als Loix volgend jaar een stuur vindt, wordt hij een te duchten klant voor de titel.

De titel van dit jaar wordt hoogstwaarschijnlijk uitgedeeld aan de Fin Juho Hänninen. Mathematisch is Hänninen nog niet zeker van de titel maar aangezien Skoda niet van plan is te starten in de twee laatste resterende manches, mag de Fin op beide oren slapen. De enige die Hänninen nog kon bedreigen was Jan Kopecky, en die komt uit voor … Skoda.

Maes zet progressie verder

In de VAS-manche in Koekelare, de Hemicuda, was Bart Maes logischerwijs de snelste. Maes kon nog eens de blauwe BMA-skoda naar de finish brengen en won de rally met een minuutje voorsprong op Andy Lefevere die een Colsoul-Mitsubishi aan de tand voelde. Dave Pattison werd derde, nadat Matthias Boon in extremis moest opgeven.

De overwinning van Maes was geen verrassing daar hij de enige WRC aan de start bracht, nadat Dirk Vermeirsch uiteindelijk toch besloot de Subaru op stal te laten en zich te amuseren met de Ford Sierra. Toch mogen we niets afdoen aan de prestatie van Maes want het was slechts de tweede keer dat hij de Octavia bestuurde. In Staden toonde Maes zijn progressie al, en die kon hij dus dit weekend doortrekken in Koekelare. Maes liet zich niet verrassen op het vettige parcours, wat op zich ook al een prestatie was, en mag zich dus de rechtmatige winnaar noemen van de Hemicuda.

Mitsu en 306 winning cars in Wallonië

Uiteraard werd er ook gecrosst, en dat mag letterlijk genomen worden gezien de regenval en de modderwegen, in Wallonië. Meer zelfs, de ASAFfers hadden de keus om te starten in de RallySprint JM Wey, of in de Shortrallye du Trèfle. En om nogmaals de loftrompet op te steken voor het Zuidelijke provinciale kampioenschap, beide rally’s brachten opnieuw meer dan honderd deelnemers aan de start (d.w.z. dat er bijna 400 rally-auto’s op de Belgische wegen te zien waren dit weekend).

In de Shortrallye du Trèfle ging Alain Depierreux eens te meer met de overwinning aan de haal. De Mitsubishi-rijder schaatste het best over het gladde parcours rond Froidchapelle en haalde het voor Dewulf in zijn gele Celica. In D123 was de overwinning Vincent Gallet in de Bouts-Peugeot 306. Hij ging Delchambre en Raucroix vooraf. Een impressie van de glijpartij vindt u hieronder.

Deze slideshow vereist JavaScript.

In de RS JM Wey was de winst voor Jean-Philippe Radoux in D4 en in D123 ging de overwinning net zoals vorige week in de rally J-L Dumont naar Charlier, ook al in de Peugeot 306.