Tags

, , , , , , ,

actua

Een lousy titel, maar wat behoeft het meer? Het is wat het is. Fast Freddy Loix, de man die zijn zitje bij Peugeot vorig jaar niet kon houden, zet het ganse IRC-kampioenschap nu een neus. De enige die er wel bij vaart is het Tsjechische merk Skoda. Skoda kreeg dit weekend al zijn derde overwinning cadeau van Loix, een drie op drie,…kortweg: fenomenaal!

3 op 3 voor Loix, het perfecte rapport.

Het begon nochtans niet erg goed voor de winnaar van de Ypres Rally en de Madeira. Na amper één lus op zaterdagmiddag keek Freddy Loix al aan tegen een achterstand van vijfendertig seconden op de topfavoriet en thuisrijder Jan Kopecky. Maar Loix kneep zichzelf in de arm en kon ’s middags het ritme van de leiders bijbenen. Meer zelfs, op de laatste proef van de dag zette Loix één van zijn twee scratches neer en smeerde naaste achtervolger Kopecky maar liefst zeven seconden aan. Genoeg om de nacht in te gaan vanop de tweede plaats.

Op dag twee bleef Loix in het spoor van Kopecky en Bryan Bouffier, voor de gelegenheid in een Peugeot 207, en zat een podiumplaats er zeker in, tot Jan Kopecky de strijd moest staken. Plots had Fast Freddy uitzicht op een derde succes in evenveel rally’s. En … L’histoire se repète… Freddy duwde Bouffier in het stresshoekje en de Fransman begaf. Geen schande, het was Kris Meeke in Ieper en Luca Rossetti in Madeira ook al overkomen.

Loix zorgde niet alleen voor zijn derde opeenvolgende succes maar hij zorgde er ook voor dat zijn werkgever Skoda het volledige podium bekleedde, met een tweede plaats voor kampioenschapsleider en titelpretendent Juho Hänninen en een derde stek voor een verrassende Pavel Valousek.

Net niet iedereen tevreden, want voor het uitgeregende Tsjechische publiek was de opgave van hun Jan Kopecky een koude douche.

Debacle bij Peugeot na de matige prestaties van Meeke, Neuville en de ongefortuneerde Bryan Bouffier.

(Om nog maar te zwijgen van het debacle in het Peugeot-kamp.) Geen Tsjech in een Tsjechische auto die wint in Tsjechië, en meer zelfs, een mogelijkse bye-bye aan een Tsjechische IRC-titel.

Stand in het IRC:  1. Hänninen 62, 2. Kopecky 47, 3. Loix en Magalhaes 30, 4. Meeke 28, …, 8. Neuville 11.