Tags

, , , ,

news

Freddy Loix heeft zopas de rally van Madeira gewonnen, de achtste manche van het IRC-kampioenschap. Hij ging de Tsjech Jan Kopecky en de Fin Juho Hänninen vooraf, en zorgde daardoor voor een volledige Tsjechisch merkenpodium.

Noch Jan Kopecky, noch Kris Meeke is asfaltkoning in het IRC, maar wel Freddy Loix. Meer zelfs, Loix won in zijn tweede IRC-wedstrijd van het jaar al voor de tweede keer. Dat is evenveel als IRC-leider Juho Hänninen. Loix mag dus zelfs de kleine prins van het kampioenschap genoemd worden. Twee op twee dus, na zijn winst in de GEKO Ypres Rally. Niet slecht voor een veteraan die vorig jaar zijn plaatsje bij Peugeot moest afstaan.

Freddy Loix hanteerde dezelfde tactiek als in Ieper. Hij werkte vroege leider Luca Rosseti danig op de zenuwen totdat de Italiaan het begaf en crashte. Een rol die in Ieper weggelegd was voor Kris Meeke. Diezelfde Meeke moest iets later opgeven met pech, zodat Loix opnieuw Kopecky als naaste belager in zijn achterspiegels kreeg. Maar Loix hield het tempo hoog, bleef geconcentreerd en won dus (vrij verrassend en) gecontroleerd de rally.

Loix, die zijn tweede jeugd beleeft aan het stuur van de Skoda Fabia, kan in de volgende rally voor een drie op drie gaan. In de Barumrally, een rally die Loix al wist te winnen, zal Loix samen met Jan Kopecky in ieder geval de favorietenrol moet dragen. Een rol die hem dit jaar als perfect gegoten lijkt. Fast Freddy is back, van nooit weggeweest.

Dominique Bruyneel werd elfde aan het stuur van de Peugeot s2000.