Tags

, , , , ,

blog

Wat een topevenement in mijn rallykalender moest worden, werd een gitzwarte dag voor de rallysport (in Frankrijk). De geweldige manche Terre de Langres, meetellend voor het Franse onverhardkampioenschap, werd opgeschrikt door een dodelijk ongeval op de vijfde proef van de dag. De organisatoren besloten in samenspraak met tal van deelnemers, teams, commissarissen en vele andere bevoegdheden om uit respect voor de (dronken? Mogen we dit zeggen?) slachtoffers de rally stop te zetten na de eerste dag.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het weekend was nochtans uitstekend begonnen. Na dagen van onophoudelijke regen in de Haute-Marne, trokken de onweerswolken verder en verscheen er een waterzonnetje in de opklarende hemel. Het wakkerde meteen de sfeer in het stille, doch pittoreske, Langres aan. Het gebrul van de wagens kaatste op vrijdag tegen de stugge stenen omwallingen op weg richting het gesloten wagenpark. Er kwam zelfs wat volk op de been, en het rumoer zwengelde zoetjes aan. Voor het eerst in de week merkte je dat er iets gaande was in de Middeleeuwse stad.

Zaterdagochtend werden we gewekt door het geronk en het gekletter en gedonder van de auto’s die hun verkenningsrondje afwerkten. We sliepen net achter de eerste proef van de dag. (De deelnemers krijgen pas ’s ochtend het parcours en mogen dus enkel luttele uren voor de start nota’s gaan maken op de proeven rond Langres.) Een betere wekker bestaat er toch niet.

De proeven zijn mooi, snel en glooiend, maar ook technisch en bij wijlen gevaarlijk. De regen van de dagen ervoor maakten het parcours vettig in de schaduwrijke gebieden, terwijl tussen de open graanvlaktes de wegen al droog en stoffig waren. Een uitdaging voor piloot en machine, zeker na amper één ontmoeting met de etappes. Spektakel verzekerd.

Na een wondermooie dag waarin Jean-Marie Cuoq zich de snelste, Bernard Munster zich de spectaculairste en Dominique Bruyneel zich de grootste pechvogel van het pak toonden, trokken we richting service-park om nog een glimp op te vangen van de Belgen. Helaas troffen we een doods en halfleeg rallycentrum aan. ‘Rally stopgezet wegens dodelijk ongeval’, luidde het. Een domper voor deelnemers en toeschouwers, maar vooral een domper voor een organisatie en een kampioenschap die het al moeilijk hebben. Laten we hopen dat we volgend jaar terug mogen gaan, voor de volle twee dagen!!!

JM Cuoq was opnieuw de snelste in Langres

Uiteindelijk won Jean-Marie Cuoq de rally met zes snelste tijden op zes, Tsjoeniaans. Bernard Munster werd tweede en een impressionante Thomas Privé derde. De regerende kampioen en Belg, Dominique Bruyneel, stond aan de start van de eerste proef, maar daar stopte dan ook het verhaal, helaas.

Un petit mot pour l’organisation du Rallye Terre de Langres. Nous vous souhaitons du bonne courage après ce jour noir. Nous esperons d’être là l’année prochaine pour une superbe rallye sans gravités. (excuses voor het Frans met haar op)