Tags

, , , , , , , ,

actua

Bruno Magalhães heeft nogal verrassend de zevende manche van het IRC, de rally van de Azoren, gewonnen. De Portugees was in zijn thuisrally beduidend sneller dan de tweede in de stand Kris Meeke, maar Magalhães had wel het falen van Skoda-rijders nodig om zijn eerste overwinning in het IRC in de wacht te slepen.

Magalhães begon furieus aan de zevende manche van het IRC-kampioenschap. Hij nam meteen de leiding en zou die eerste plaats een halve rally lang vasthouden. Daarna namen de Skoda’s van IRC-leider, Juho Hänninen, en Jan Kopecky over. Maar het lot was de Portugees gunstig gezind.

Op de laatste dag, met de eindmeet en een derde seizoenszege in zicht, reed de Hänninen lek. De Fin verloor kostbare tijd en moest uiteindelijk tevreden zijn met de derde plaats. Al bij al een goede zaak in de strijd om de titel, want zijn naaste concurrent Jan Kopecky haalde een nulscore.

Bruno Magalhães, vorige maand nog uitstekend presterend in Ieper, won in extremis zijn eerste IRC-overwinning.

Nochtans begon de Tsjech als eerste aan de slotproef, maar Kopecky kwam in het stof van de Noor Andreas Mikkelsen terecht, misrekende zich op een bocht, gleed van de weg af en rolde uit de wedstrijd. Het was de eerste opgave van het seizoen.

Gouden zaak

Bruno Magalhães profiteerde optimaal van de situatie. Na negentien proeven lang op het voorplan te hebben gestreden, boekte de Portugees zijn eerste grote zege in zijn carrière, en bevestigd daarmee zijn uitstekende zesde plaats in de GEKO Ypres Rally. Een opsteker voor de piloot die nog niet zeker is of hij de rest van het kampioenschap mag afwerken. Kris Meeke maakte het feestje voor Peugeot compleet met een tweede plaats.

Een gouden zaak voor Peugeot in het constructeurskampioenschap. Een gouden zaak voor Magalhães die nu derde staat in het kampioenschap en zich in de kijker heeft gereden en een goede zaak voor Kris Meeke die terug aanknoopt met een mooie plaats en gouden IRC-punten.

Stand IRC: 1. Hänninen 48, 2. Kopecky 39, 3. Magalhães 30, 4. Wilks 25, 5. Meeke 23

Too little, too late

Het bleef verrassend stil op Sandropov vorige week, maar we kunnen toch niet zomaar voorbij lopen aan de goede prestaties van onze Belgen op het internationale toneel.

Vorige week was er de WK-rally van Bulgarije. Het werd een monotoom toneelstuk waar Citroën treintje speelde met Sebastien Loeb als locomotief. Laten we dat gebeuren maar verdoemen (tot in Duitsland) en ons verder concentreren op andere, meer paternalistische zaken, want er viel zowaar een Belgische overwinning te noteren in Bulgarije (volledig ontgaan aan de blik van VRT, HLN, HNB, …).

Thierry Neuville, het jonge Duitstalige raspaardje, won er de J-WRC, de kweekvijver van het echte WRC. Hij was meer dan een minuut sneller dan zijn onze Noorderbuur Hans Weijs. Neuville doet ook een gouden zaak in dat kampioenschap want de leider, Aaron Burkart, was niet aanwezig in Bulgarije. Het tweede deel van het seizoen is alvast flitsend begonnen voor Neuville, na zijn puike podiumplaats in de GEKO Ypres Rally.

En ook nog een woordje voor Pieter Tsjoen die in de Rouergue, meetellend voor het Franse kampioenschap, een mooie tweede plaats behaalde na een ongenaakbare Cédric Robert. Tsjoen springt in het kampioenschap over Bryan Bouffier, maar ziet zijn achterstand op Robert ietwat groeien.

En om nog eens terug te komen op het laatste zinnetje van vorig artikel. Valentino Rossi werd het voorbije weekend vierde in de achtste race in de Moto GP. The Doctor viel een paar weken geleden en meteen werd een kruis gemaakt over zijn seizoen, maar zie nu,… Ondertussen lijkt de titel wel weggelegd voor zijn teamgenoot Jorge Lorenzo.