Tags

, , , , ,

blog

We weten allemaal dat Ieper een slagveld kan zijn. Het is daarom des te moeilijker om een top-tien samen te stellen, zeker wanneer het op 25 en 26 juni bloedheet of kleddernat wordt. Anyhow: Wie wil punten sprokkelen voor het IRC-kampioenschap zal moeten drummen, strijden en vooral, koelbloedig blijven. De plaatsen tien tot zes zijn gekend, nu nog de top-vijf. A la bataille…

Sandropov plaatst Kris Meeke op nummer twee.

Wie Meeke verslaat, komt dicht bij een overwinning.

Kris Meeke is de IRC-kampioen van 2009. De beschermeling van wijlen Colin Mcrae maakte in het begin van zijn carrière indruk in zijn thuisrally’s en later in het Junior-WRC. In 2009 kreeg hij met de steun van Peugeot UK een zitje in het Kronosteam van de IRC-kampioen en vice-kampioen van 2008, Nicolas Vouilloz, die er helaas niet meer bij is, en Freddy Loix.

In 2009 reed Meeke een indrukwekkend seizoen en won hij op autoritaire wijze het IRC-kampioenschap. Hij won maar liefst vier manches, waaronder de Ypres Westhoek rally, die hij vorig jaar pas voor de eerste keer reed. Het is weinigen gegeven om hier te winnen bij hun debuut. Het leverde hem een plaatsje op in een illuster rijtje, waar onder meer Henri Toivonen deel van uit maakt.

In 2010 loopt het allemaal iets stroever. Meeke boekte al drie nulresultaten op vijf wedstrijden, en vaak was het zijn schuld. Het licht wat in de aard van het beestje, het is buigen of barsten. Meeke won wel in Brazilië en was veruit de snelste in Gran Canaria, maar een probleempje met de ophanging sloeg hem terug.

't Is vaak buigen of barsten bij Kris Meeke.

Wil Meeke zijn titel verlengen, dan zal het beter moeten in Ieper. En onder het motto, de aanval is de beste verdediging, zien we de Brit enorm hoog eindigen. Daarvoor zal hij wel de Skoda-hegemonie moeten doorbreken. Peugeot komt met een update van hun s2000, net zoals Skoda, en aangezien Meeke de snelste was op het asfalt in Gran Canaria zien we hem daartoe zeker in staat. Ook Hänninen, de IRC-leider beseft dat het moeilijk wordt om Meeke te volgen. ‘Lots of Meek’ees to beat’, lachte hij vorige week.

Maar afrekenen met die dekselse nummer 1, dat wordt toch een notenkraker.