Tags

, ,

blog

We weten allemaal dat Ieper een slagveld kan zijn. Het is daarom des te moeilijker om een top-tien samen te stellen, zeker wanneer het op 25 en 26 juni bloedheet of kleddernat wordt. Anyhow: Wie wil punten sprokkelen voor het IRC-kampioenschap zal moeten drummen, strijden en vooral, koelbloedig blijven. De plaatsen tien tot zes zijn gekend, nu nog de top-vijf. A la bataille…

Sandropov plaatst Thierry Neuville op nummer vijf.

Neuville kan zijn seizoen in Ieper herlanceren.

Misschien een gewaagde of controversiële keuze, maar waarom niet? Neuville wordt door sommigen een rastalent genoemd, door anderen wordt hij verguisd en overschat, maar één ding is zeker: de pas 22 jaar geworden Neuville laat niemand onberoerd.

Thierry beleefde nog niet veel plezier aan zijn seizoen. Na een leuk, maar weinig betekenisvol resultaat, in de Legends Boucles de Spa en een wereldprestatie in de Franse rally Le Touquet, liep het in de andere wedstrijden veel minder goed. In Haspengouw was hij de snelste maar verloor hij veel tijd door een dom stuurfoutje. Het werd het begin van een minder goede periode.

2010 moet het jaar van de doorbraak worden, maar het zit voorlopig niet mee. In het J-WRC, met de steun van Phillipe Bugalski en AutoMeca, kon hij nog geen enkel resultaat boeken. Neuville was telkens snel onderweg, maar viel al twee keer uit. Vooral zijn crash in Portugal was een domper, want op dat moment reed hij aan de leiding. Neuville moet nu vooral ervaring opdoen.

Dat geld ook voor zijn campagne in het IRC. Hij wordt daarin (volgens sommigen onterecht) gesteund door de RACB. Ook in dit kampioenschap nog geen uitschieters. In Gran Canaria finishte hij ook niet, waardoor hij flirtte met de titel van ‘brokkenpiloot’. In Sardinië eindigde hij in de punten, maar werd hij op minuten gereden. De toppers gingen simpelweg te snel, dus waarom hier, in deze pronostiek, Neuville op nummer vijf zetten?

Wel, vergeet even de campagnes in 2010. In 2008 won hij de Fiësta Trophy met grote grandeur, en vorig jaar was hij outstanding. Hij rijgde de overwinningen in de Citroën cup aaneen, verblufte door in Langres als eerste C2 R2 te eindigen en door de Duitse rally Kohle Und Stahl zelfs te winnen. Ook zijn doortocht in Le Touquet in 2010 past in dat rijtje. Neuville troefde er Amourette af en kon het tempo van Guigou in een snellere Clio R3 volgen.

Neuville won vorig jaar de shakedown en stond na vier proeven vierde.

En wat met Ieper? Tot nog toe is Ieper – Neuville geen geslaagd huwelijk. In 2008 had hij mechanische pech. Vorig jaar kreeg Neuville een fantastische kans van BF Goodrich om de wedstrijd te rijden aan het stuur van hun BF Peugeot s2000. Het werd zijn eerste kennismaking met een atmosferische s2000. Maar ook hier raakte hij niet aan de finish. Neuville sukkelde nogal lomp van de weg en moest opgeven.

Toch waren de chrono’s hoopgevend. Zo won Neuville de shakedown. Na vier proeven op vrijdag moest hij enkel de IRC-toppers Loix, Kopecky en Meeke laten voorgaan.  De jonge snaak uit Sankt-Vith stond voor Hänninen, Casier, Basso, Tsjoen, Vouilloz, … conclusie, de snelheid was er, van bij het begin. Neuville heeft een enorm adaptatievermogen.

Ieper kan voor Neuville de herlancering worden van zijn seizoen. Hij komt op een ondergrond waar hij thuis is en waar hij in 2009 wist te imponeren. Als hij koelbloedig en op de weg blijft, waarom zou hij dan geen vijfde kunnen worden. Rastalent of brokkenpiloot, we zijn meer dan geneigd om voor het eerste te gaan.

BTW: Joyeux anniversaire, herzlichen Glückwunsch zum Geburtstag, happy birthday en een gelukkige verjaardag Thierry!!!