Tags

, , , , , , ,

blog

We weten allemaal dat Ieper een slagveld kan zijn. Het is daarom des te moeilijker om een top-tien samen te stellen, zeker wanneer het op 25 en 26 juni bloedheet of kleddernat wordt. Anyhow: Wie wil punten sprokkelen voor het IRC-kampioenschap zal moeten drummen, strijden en vooral, koelbloedig blijven. A la bataille…

Sandropov plaatst Pieter Tsjoen op nummer zeven.

Pieter Tsjoen komt als leider in het Belgische kampioenschap naar Ieper. Hij wil hier vooral die leidersplaats verdedigen en indien mogelijk ook uitbouwen. Strijden met de IRC-toppers zou mooi zijn, maar Tsjoen moet vooral Patrick Snijers en Marc Van Eldik in het oog houden.

Tsjoen komt vooral zijn leidersplaats in BK verdedigen.

Tsjoen verloor zijn laatste rally op Belgische bodem vorig jaar in Ieper. Sinds de Omloop van Vlaanderen won hij alle BK-manches. Het is een impressionant lijstje: Omloop van Vlaanderen, twee maal de Haspengouw in minder dan een half jaar, de Condroz waar hij François Duval in de fout dwong, de TAC, de Wallonnie en zijn zwarte beest, de Sezoensrally. Daar tussenin won hij twee keer de franse kampioenschapsmanche in Le Touquet, werd hij derde in Lyon-Charbonnières en reed hij aan de leiding in de Limousin tot hij een zeldzame fout maakte. Het moge duidelijk zijn: Tsjoen zit in een hels ritme en verkeert in bloedvorm.

Toch mogen we Tsjoen niet tot de topfavorieten rekenen. Daarvoor is zijn talentenarsenaal (lees killer-instinct) te beperkt en ook zijn ervaring in een Peugeot s2000 is niet van die mate om de toppers het vuur aan de schenen te leggen. De Belgische kampioen reed vorig jaar wel een dijk van een wedstrijd. Hij ontdekte de wagen en dreef het tempo stelselmatig op, maar kon het tempo van zijn voorliggers niet volgen.

Tsjoen reed een foutloos parkoer en was consistent van start tot finish. Hij zette geen knaltijden neer maar reed op regelmaat en kon uiteindelijk beslag leggen op een meer dan verdienstelijke plaats. Dankzij de lekke banden van Giandomenico Basso en Juho Hänninen eindigde Tsjoen knap vierde. Een gelukje? Nee, want niet lek rijden in Ieper is ook een kunst.

Hij werd tweede Belg na Freddy Loix, en voor zo’n resultaat zou hij vast en zeker op voorhand tekenen. Die titel in het BK wil hij zo snel mogelijk binnenrijven, zodat hij zijn zinnen kan zetten op de Franse titel.