Tags

, , , ,

Blog

Pieter Tsjoen heeft dit weekend een lacune op zijn palmares opgevuld. De Belgische kampioen won de Sezoensrally in Bocholt voor de eerste keer in zijn carrière. De rally dat voor een groot deel op onverharde wegen wordt gereden, was Tsjoen zijn zwarte beest. Hij kon er nog nooit winnen. Meer zelfs, hij zag er nog nooit de finish. Meer zelfs, Tsjoen gleed er in het verleden telkens van de weg. On-Tsjoens.

Pieter Tsjoen wil in Ieper weer de nodige BK-punten meegrijpen.

Tsjoen werd in het verleden vaak gesleten voor gentlemandriver. Als die titel tot op de dag van vandaag telt kunnen we de man uit Oudenaarde wel stilaan de snelste gentlemandriver in de Belgische rallygeschiedenis noemen.

Maar laat ons eerlijk zijn, Tsjoen is geen gentlemandriver meer. Hij is zonder meer de beste piloot van het afgelopen decennium. Als Tsjoen gecontroleerd naar de finish rijdt in de volgende rally, de GEKO Ypres rally, en als hij dat nog eens overdoet in de Condroz, dan kroont de Structo-piloot zich voor de zesde keer tot Belgisch rallykampioen in tien jaar tijd. Cijfers liegen niet.

Bekijk vooral de resultaten van het laatste jaar. Twee keer Le Touquet winnen. Elke Belgische manche voor het BK gewonnen sinds september vorig jaar. Derde in Lyon-Charbo, waar hij nooit eerder reed. Op kop in de Helledoornrally tot zijn Focus het begaf. Cijfers liegen niet.

Vele rallyfans beginnen ook in te zien dat Tsjoen inderdaad veel meer is dan een gentlemandriver, en daar heeft hij zelf voor gezorgd. Tsjoen krijgt ook vaak het verwijt dat hij enkel en alleen maar wint omdat hij topmateriaal heeft dankzij zijn oompie. Ja, dat is zo, maar Tsjoen heeft onder meer dit jaar al bewezen dat hij een uitstekende piloot is. Niet iedereen heeft het talent zo’n koersbeest, wat de Ford Focus WRC toch wel is, zo vloeiend naar tal van zeges te loodsen.

Daar is lef en kunde voor nodig. Tsjoen hield vorig jaar in Ieper ook veel tenoren achter zich en zal dit jaar zeker ook weer enkele pretendenten over de knie leggen, te beginnen met Patrick Snijers die nu over gelijke wapens als zijn Nemesis zal beschikken.

Tsjoen imponneert met een heel vlotte rijstijl. ‘Je bent niet spectaculair’, krijgt hij ook wel eens te horen. Tsjoen verexcuseert zich daarvoor, maar wie in snelle situaties de Ford ziet voorbijrazen moet zijn mening snel herzien en behoeft geen excuses. Het is ronduit indrukwekkend welke snelheid hij in zijn Focus ontwikkelt. Dank de ophanging van de Ford, maar dank vooral de sterke handen en de koele hersenen van Tsjoen. Hyperefficiënt en met de koelbloedigheid van een gedegen zakenman.

Kijk ook naar het professionalisme die Tsjoen en Structo uitstralen. Geen salsabar te midden het servicepark maar een oerdegelijk team, dat volledig aan het perfectionisme van Tsjoen beantwoord. U kan het met mij eens zijn, of eerder oneens. Geen show, maar tijden!

Gentlemandriver, dat klinkt zo 2003.