Tags

, , , ,

actua

Niet Sebastien Loeb, niet Sebastien Ogier, maar Jari-Matti Latvala heeft de vijfde WK-manche rally gewonnen. Latvala haalde het op het einde van een bloedstollende slotfase met een drietal seconden. Het moest daarop wel rekenen op enkele stuurfouten van de Franse Citroëns. Loeb blijft wel leider in de WK-tussenstand.

Het werd nog eens een spannend weekendverloop, daar in het verre Nieuw-Zeeland. Op de eerste dag was de stuurfout van Sebastien Loeb het nieuws van de dag. De wereldkampioen gleed tegen een brug, verloor meer dan een minuut en leek uitgeschakeld voor de eindzege. Petter Solberg leidde de debatten, terwijl de Ford van Jari-Matti Latvala op regelmaat kort achter de leider bleef hangen.

Zaterdag was Loebdag. De Elzasser maakte in geen tijd zijn achterstand goed en klokte ’s avonds af op een vijftal seconden van de nieuwe leider, Sebastien Ogier. Solberg kon het tempo niet volgen en stapelde de kleine foutjes op. Latvala bekeek het allemaal vanop enige afstand, maar zijn tijd moest nog komen.

Op de slotdag pakte Loeb vlot de leiding tot hij voor een tweede keer het decor in dook. De Citroën van Ogier nam de leiding en leek het dan toch te gaan halen, maar op de allerlaatste proef, in de allerlaatste bochten maakte de jonge Fransman ook een stuurfoutje, waardoor de derde hond wegliep met de overwinning. Een onverwachte, maar daarom niet minder verdiende zege voor Jari-Matti.

De jonge Fin wordt vaak verweten iets te onstuimig te zijn, maar dit weekend toonde hij zowel zijn snelheid als zijn regelmaat. Zijn teamgenoot Mikko Hirvonen toonde geen van beide en liet Loeb nog in de laatste proef zijn podiumplaats afsnoepen. Ook voor Dani Sordo, die vijfde eindigde, werd het een anonieme wedstrijd. Solberg plaatste zijn Citroën C4 nog tegen een elektriciteitsmast.

In het S-WRC ging de zege naar de jonge Fin Jari Ketomaa. Hij eindigde achtste in het generale klassement en zorgde met zijn Ford Fiesta voor een dubbel: winst in het WRC en in het S-WRC.

Door zijn zege springt Latvala naar de tweede plaats in de WK-tussenstand, al op ruime afstand van Sebastien Loeb. Maar de toekomst ziet er iets rooskleuriger uit. Latvala kan (nog) winnen en Ogier heeft getoond dat hij het zijn leermeester moeilijk kan maken. En Loeb, dat is ook maar een mens.

Stand WRC: Loeb 108, Latvala 72, Hirvonen 64, Ogier 63, Solberg 53

Briefly in English: Latvala has won the fifth race in the Rally Worldchampionship. After a desastrous day one for Sebastien Loeb, it looked like the worldchampion could have won the rally, but the Frenchmen failed again on day three. Sebastien Ogier spinned in the last special stage and saw Latvala taking a superb victory. Citroën gave Ford his second season win, that’s for sure.