Tags

, , , , , , , , , ,

Andy Lefevere won zaterdag de provinciale reeks in de rallysprint van de Monteberg. Patrick Snijers pakte op zondag de zege in de internationale wedstrijd. Voor beide rijders was het de eerste zege van het jaar.

Snijers boekte zijn eerste overwinning in 2010

Lefevere was op zaterdag met zijn BMW de sterkste van het pak op het vernieuwde parcours rond de Monteberg. Lefevere won twee van de drie rondkoersen en had een mooie voorsprong op enkele snelle concurrenten zoals Patrick Snijers en Vincent Verschueren die met zijn BMW M3 een besttijd liet optekenen.

Melissa Debackere ontdekte de GEKO-Subaru en voerde het ritme gestaag op. Toch kon de jonge West-Vlaamse noch op zaterdag, noch op zondag de tweede GEKO-Subaru van Snijers niet volgen. Debackere eindigde op zondag wel mooi tweede na een ongenaakbare Snijers. Voor ervaren rot was het de eerste overwinning van het seizoen, na een resem tweede plaatsen achter Pieter Tsjoen in het BK en Matthias Boon in de Circuit des Ardennes.

De grootste verliezer van het weekend was de Monteberg zelf. Behalve op het publiekspunt aan de start, viel het op dat er rond de rest van de gewijzigde proef weinig publieksbelangstelling was. De Monteberg heeft niet meer de uitstraling van weleer, toen de sprint voor velen de perfecte test vormde voor de 24uren van Ieper. Ook de Engelse rijders waren verzot op de mooie wegen rond de Kemmelberg en brachten heel wat volk op de been met hun prachtige, exclusieve bolides. Nu blinkt deze sprint nog enkel uit in een bleek deelnemersveld waar de rode kruisjes van forfaits bijna niet meer te tellen zijn. Tijd voor herbronning.

Jump for joy

Dan liever naar Leptines waar op zondag een leuke ASAF-manche werd gereden op een superglad Henegouws parcours. ’s Morgens kon de deelnemerslijst gerust de concurrentie aangaan met de rallysprint van de Monteberg, want er stonden heel wat snelle mannen aan de start zoals Jean-Phillippe Radoux, Patrick Clajot en Manu Bouts.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Helaas werd de rally een slagveld. De allereerste proef, een nieuwkomer in de rally, werd na een veertigtal wagens geneutraliseerd omdat de gladde wegen teveel slachtoffers eisten. Na de eerste ronde van vier proeven was het deelnemersveld al enorm uitgedund. De uitgesproken kans voor enkele minder bekende deelnemers om een greep te doen naar een mooie winst. Een kans die Bourgeois in D4 en Servais in D1-2-3 met beide handen grepen. Maar zoals het zo vaak gaat in een ASAF-rally, primeert het plezier.

Kopecky dicht kloof met mondjesmaat

Dit weekend stond ook een IRC-manche op het programma. Op de Canarische Eilanden was Kris Meeke de snelste, maar ging Jan Kopecky met de overwinning aan de haal. Met Hirvonen in de Monte-Carlo, Meeke in Brazilië en Hanninen in Argentinië en Kopecky in Gran Canaria kreeg het IRC vier verschillende winnaar in evenveel manches. Tekenend voor de spanning in dit kampioenschap.

Kris Meeke reed op vrijdag lek waardoor de weg naar een nieuwe zege voor Skoda wijd open lag. Kopecky profiteerde optimaal, terwijl Juho Hanninen een goede zaak deed door tweede te eindigen. Hanninen is eerder een onverhardspecialist maar bewijst nu toch ook zijn kunnen op het asfalt. Guy Wilks zorgde voor een volledig Skoda-podium.

Onze Thierry Neuville deed het niet onaardig bij zijn IRC-debuut. Het jonge talent reed met de Kronos-Peugeot enkele knappe tijden maar moest opgeven op de veertiende proef. Een achtervering raakte beschadigd toen Neuville even van de weg af raakte. Toch kan men spreken van een hoopvol resultaat.

Winnaar Jan Kopecky nadert twee punten op Hanninen. Kris Meeke is op achtervolgen aangewezen en moet in Sardinië, de volgende wedstrijd, vol voor winst gaan.

Stand IRC: Hanninen 32, Kopecky 25, Wilks 25, Meeke 15, Magalhaes 13

Briefly in English: This weekend Andy Lefevere and Patrick Snijers won the rallysprint on the Monteberg. Biggest loser was the Monteberg due to a lack of spectators. The many abscences of English drivers and a bold startinglist kept many fans at home.

In the IRC Kopecky won at Gran Canaria. Hanninen ended in second position and stays in the lead in the championshipstandings. Young Belgian talent, Thierry Neuville, had a nice pace but retired in SS14 after a minor crash.